Românii care au aceste pensii vor primi o lovitură decisivă. Ce le pregătește PSD

Andrei Cezar 21.05.2020, 14:47

Românii care beneficiază de pensii speciale, printre care parlamentarii și magistrații, își vor lua adio de la privilegiile financiare pe care le-au avut până acum. Potrivit unor surse citate de Adevarul.ro, PSD pregătește un nou proiect de lege prin care aceste venituri să fie impozitate cu până la 90%.

PSD, lovitură pentru cei cu pensii speciale

Potrivit proiectului de lege pe care îl va depune Partidul Social Democrat, pensiile mai mari de 9.000 de lei vor fi impozitate cu 90%, iar cele cuprinse între 6.000 și 8900 de lei ar urma să fie impozitate cu 70%. ”Probabil vor mai fi şi praguri intermediare. În acest moment facem calcule pentru a ajunge la o formă de echitate” susțin unele surse din PSD, citate de Adevărul.

Această decizie ar fi fost luată în cadrul ultimei ședințe a social-democraților, în contextul în care atât PNL, cât și USR acuză PSD că se opune eliminării acestor privilegii.

În acest fel social-democrații ar putea scăpa de una din principalele teme de atac a rivalilor politici, în campania electorală pentru alegerile locale și parlamentare.

Inițiativa ar avea șanse mari să treacă de Parlament, având în vedere că, cel mai probabil, va fi votată inclusiv de partidele aliate ale PSD, ALDE și ProRomânia.

Românii care au aceste pensii vor primi o lovitură decisivă. Ce le pregătește PSD
Românii care au aceste pensii vor primi o lovitură decisivă. Ce le pregătește PSD

PSD vrea consens cu toate partidele

Potrivit acelorași surse, partidul condus de Marcel Ciolacu ar mai avea o variantă pentru ca proiectul de lege să treacă de Parlament. Toate formațiunile parlamentare să cadă la înțelegere privind impozitarea pensiilor speciale.

Varianta cea mai bună ar fi să ne aşezăm la masă şi să găsim consens, astfel încât să facem o lege care să treacă de CCR”, susţin sursele citate.

CCR a decis că eliminarea totală a pensiilor speciale este neconstituțională, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a contestat proiectul votat de parlamentari la începutul anului.

Motivul invocat de ICCJ în contestație a fost că prin eliminarea pensiilor speciale, sunt afectate drepturile magistraţilor şi independenţa justiţiei. CCR a stabilit iniţial ca termen de judecată data de 18 martie, însă din cauza pandemiei de coronavirus Curtea și-a suspendat activitatea. Speţa a fost tranşată zilele trecute de CCR, iar proiectul de lege a fost respins ca neconstituţional.

Urmăriți Impact.ro și pe