După cum bine știm, românii sunt mari consumatori de carne. Pe rafturile magazinelor găsim fel și fel de preparate din carne. Aceste alimente sunt extrem de gustoase, însă poate fi și foarte periculoase dacă nu sunt proaspete. În acest context, noi îți vom spune cum recunoști carnea sau mezelurile expirate sau stricate. Iată la ce trebuie să fii atent atunci când cumperi carne.
Consumul de carne alterată poate fi foarte periculos pentru sănătatea noastră. Nu este chiar atât de ușor să recunoști carnea alterată, mai ales când vine vorba de mezeluri. De cele mai multe ori, aceste preparate sunt pline de condimente și substanțe, așa că este destul de greu să ne dăm seama dacă carnea este bună sau nu.
Nu de puține ori, carnea alterată are gustul și culoarea mascată de aceste condimente și substanțe, așa că, dacă nu suntem atenți riscăm să ne intoxicăm. Din fericire, există câteva modalități prin care putem afla dacă carnea este bună de consumat sau nu. Iată cum recunoști carnea sau mezelurile expirate sau stricate.
Atunci când cumperi carne, trebuie să știi că nasul este aliatul tău. De ce spunem acest lucru? Ei bine, mirosul cărnii alterate nu este tocmai ușor de suportat. Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este culoarea cărnii. De exemplu, puiul ar trebui să fie mai deschis la culoare, iar carnea de vită de un roșu intens.
Pulpa și mușchiul de porc sunt de un roșu închis, spata puțin mai deschisă la culoare iar ceafa roz, potrivit specialiștilor. De asemenea, carnea nu trebuie să prezinte mucus și să fie lipicioasă. În schimb, trebuie să fie elastică și să revină imediat după presare la forma inițială.
Carnea de vită trebuie să fie fermă, densă și uscată. Fibrele musculare trebuie să fie bine împachetate și uniforme. Dacă carnea pare că se va destrăma, ar putea fi din cauza manipulării proaste sau a calității proaste. Carnea de pasăre trebuie să fie, de asemenea, fermă și uscată. Dacă carnea este lipicioasă, atunci evită să o cumperi.
Un lucru pe care nu mulți oameni îl iau în considerare atunci când cumpără carne proaspătă este depozitarea în frigider a acesteia. De ce contează asta? Ei bine, controlul temperaturii într-o unitate este extrem de important pentru a asigura prospețimea cărnii. Dacă observați că temperatura din frigidere nu este corespunzătoare sau dacă vedeți că picură apă din acestea, ar putea exista o problemă tehnică. Asta înseamnă că produsele din frigider ar putea să nu fie chiar atât de proaspete.
În cazul cărnii ambalate, termenul de valabilitate ne spune practic că produsul este la prospețimea optimă înainte de o anumită dată. După această dată, carnea ar putea fi în continuare consumată, însă rămâne la latitudinea consumatorului dacă face sau nu acest lucru. Așadar, dacă nu intenționați să gătiți imediat, încercați să cumpărați carne cu cea mai recentă dată de fabricație. În acest fel, puteți păstra carnea în frigider pentru câteva zile, fără a risca să se strice.
În cazul preparatelor din carne, se poate întâmpla ca mirosul cărnii să fie mascat de diferite condimente. Pe lângă, cimbru, boia și usturoi, la prepararea unor astfel de produse se folosesc nitrați și nitriți. În plus, există și producători care, pentru a masca mirosul neplăcut, folosesc oțet.
Este foarte important să citim cu atenție etichetele mezelurilor înainte să le cumpărăm. Aici vom găsi toate informațiile necesare despre produsul respectiv, dar și data la care expiră. În unele cazuri, mezelurile sunt injectate cu diferite substanțe. De fapt, din lista lungă de ingrediente doar unul este carne, în rest coloranți, arome sintetice, fosfați, nitrați, multă sare și altele.