Gestul unui artist rus pentru care riscă ani grei de închisoare. Ce a lipit pe etichetele dintr-un magazin

Cătălina Burghelea 14.04.2022, 10:34
Gestul unui artist rus pentru care riscă ani grei de închisoare. Ce a lipit pe etichetele dintr-un magazin

Un tribunal din Rusia a ordonat ca un artist să fie ținut în spatele gratiilor pentru că ar fi făcut un gest sfidător într-un magazin. Denunțat de un client, acum riscă până la 10 ani de închisoare. Anchetatorii ruși susțin că a distribuit informații false cu bună știință despre armata rusă. Alexandra Skochilenko se descrie pe Instagram un artist și muzician. Ea a fost amendată cu 10.000 de ruble în martie, pentru că a participat la un protest din 24 februarie, ziua în care soldații ruși au intrat în Ucraina.

Ce mesaje a lipit un artist rus pe etichetele dintr-un supermarket

Alexandra Skochilenko este acuzată că ar fi înlocuit etichetele prețurilor unui supermarket cu mesaje de protest față de campania militară a Moscovei în Ucraina. Rusoaica riscă până la un deceniu de detenție pentru gestul său, în temeiul unei noi legi care interzice „știrile false” despre forțele armate ale Rusiei.

Absolut nebunesc. Artista din Sankt Petersburg, Alexandra Skochilenko, este plasată în arest preventiv în așteptarea urmăririi penale pentru că a răspândit „informații false” despre armata Rusiei pe etichetele de preț la un magazin alimentar local. Un client a denunțat-o la poliție, se arată într-o postare pe Twitter.

Gestul său a înfuriat un tribunal din Sankt Petersburg. Ce acuzații i se aduc

Tribunalul Vasileostrovsky din Sankt Petersburg a decis că Skochilenko trebuie să rămână în arest preventiv până la sfârșitul lunii mai, a declarat serviciul de presă al instanței pe Telegram. Anchetatorii ruși au acuzat-o că a pus „mesaje în locul etichetelor de preț, care conțin informații false despre forțele armate ruse”, într-un supermarket din Perekryostok, pe 31 martie.

Aceștia au descris motivul artistei drept „ură politică”, ceea ce înseamnă că tânăra riscă o pedeapsă dură dacă este găsită vinovată, variind de la o amendă de 3 milioane de ruble (27.000 de lire sterline) până la cinci și 10 ani de închisoare.

În orașul rus Kazan, activiștii au înlocuit etichetele de preț din magazinele alimentare cu mesaje împotriva războiului
În orașul rus Kazan, activiștii au înlocuit etichetele de preț din magazinele alimentare cu mesaje împotriva războiului

Alexandra Skochilenko militează pentru pace și este anti-război

În martie, Alexandra Skochilenko a fost amendată cu 10.000 de ruble pentru că a participat la un protest în 24 februarie, ziua în care Rusia a invadat Ucraina.

„Nu susțin războiul din Ucraina. Am ieșit astăzi în stradă să spun asta”, a scris ea pe Instagram.

Ea a zâmbit și a făcut semne în formă de inimă în cușca pentru inculpații din sala de judecată, a informat site-ul de știri local fontanka.ru, citat de The Guardian.

Rusia a impus o lege dură pe fondul invaziei Ucrainei

Legea împotriva „știrilor false” spune că rușii trebuie să descrie acțiunile Moscovei în Ucraina doar ca „operațiune militară specială”. Altfel, riscă până la 15 ani de închisoare. Acest lucru a determinat mai multe instituții de presă să nu mai scrie în Rusia.

Tribunalul din Sankt Petersburg a decis că Skochilenko este un risc, deoarece nu locuiește la adresa ei din buletin și a fost anterior amendată pentru un protest. Artista a creat o serie de cărți poștale cu sloganuri precum „Violența nu este niciodată calea de ieșire” și imagini cu simboluri ale păcii și steagul ucrainean.

Proteste similare în alte magazine

Marți, Andrei Makedonov, un medic în vârstă de 59 de ani, a fost reținut pentru un protest similar la un supermarket în Sankt Petersburg, a informat Fontanka. În aceeași zi, o altă rezidentă din Sankt Petersburg, Tatiana Popova, a fost amendată cu 30.000 de ruble pentru că a atârnat jucării cu sloganuri „anti-război” într-un magazin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...