Cetățenii ruși, lăsați fără cale de evadare din fața războiului. Două state vecine au anunțat măsuri drastice. Rușii ies în stradă

Andrei Dumitrescu 21.09.2022, 19:46
Cetățenii ruși, lăsați fără cale de evadare din fața războiului. Două state vecine au anunțat măsuri drastice. Rușii ies în stradă

Două state învecinate cu Rusia au luat măsuri imediate după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială din Rusia.

Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas, a declarat că țara își va pune forța de reacție rapidă în stare de alertă maximă, deoarece mobilizarea va avea loc și la granița cu enclava rusă Kaliningrad.

Ministrul leton de externe Edgars Rinkēvičs a declarat că țara nu va oferi refugiu niciunui rus care fuge de mobilizarea trupelor Moscovei.

Aproape toate zborurile care pleacă din Rusia s-au epuizat după anunțul lui Putin

Aproape toate zborurile care pleacă din Rusia au fost epuizate la doar câteva ore după ce Vladimir Putin a declarat mobilizarea parțială a rezerviștilor.

Datele Google Trends au arătat o creștere bruscă a căutărilor pentru Aviasales, cel mai popular site rusesc pentru cumpărarea de zboruri, după ce anunțul lui Putin a stârnit temeri că unii bărbați în vârstă de luptă nu vor avea voie să părăsească țara, potrivit The Telegraph.

Zborurile de la Moscova către capitalele Georgiei, Turciei și Armeniei, toate destinații care le permit rușilor să intre fără viză, au fost epuizate în câteva minute de la anunțul lui Putin, potrivit datelor Aviasales.

În câteva ore, zborurile directe de la Moscova către Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan și Kârgâzstan au încetat, de asemenea, să mai apară pe site. Unele rute cu escală, inclusiv de la Moscova la Tbilisi, erau, de asemenea, indisponibile.

Cele mai ieftine zboruri de la Moscova la Dubai costau peste 300.000 de ruble (4.320 de lire sterline) – de aproximativ cinci ori mai mult decât salariul mediu lunar.

Au început protestele în Rusia

Protestele au început, miercuri, în mai multe orașe din Rusia, la doar câteva ore după anunțul de mobilizare al președintelui Vladimir Putin.

Mișcarea rusă anti-război Vesna a lansat un apel la demonstrații în orașele și localitățile din Rusia, astăzi, la ora locală 19:00 (16:00 GMT), pentru a protesta împotriva mobilizării.

Într-un apel publicat pe site-ul său, organizatorii au declarat:

„Facem apel la militarii ruși din unități și de pe linia frontului să refuze să participe la „operațiunea specială” sau să se predea cât mai curând posibil. Nu trebuie să muriți pentru Putin. Este nevoie de voi în Rusia de către cei care vă iubesc. Pentru autorități, sunteți doar carne de tun, unde veți fi risipiți fără niciun sens sau scop.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...