Șeful ONU, atac dur la adresa companiilor energetice. „Câștigă sute de miliarde de dolari în timp ce planeta arde”

Beatrice Dumitru 20.09.2022, 18:55
Șeful ONU, atac dur la adresa companiilor energetice. „Câștigă sute de miliarde de dolari în timp ce planeta arde”

Antonio Guterres, prezent la Adunarea Generală a ONU de la New York, i-a acuzat pe giganții energetici că beneficiază de subvenții de sute de miliarde de dolari și profituri extraordinare, în timp ce „bugetele gospodăriilor se micșorează și planeta arde”. De aceea, acesta cere impozitarea companiilor energetice.

Avertismentul lui Antonio Guterres

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a atras atenția că economiile bogate ar trebui să taxeze companiile de petrol și gaze cu noi impozite excepționale pentru a oferi ajutor țărilor care suferă din cauza schimbărilor climatice și oamenilor care se luptă cu facturile mari la energie și alimente.

Comentariile lui Antonia Guterres vin în urma unei propuneri a Uniunii Europene de a introduce o taxă excepțională pentru companiile de petrol, gaze și cărbune, dintre care multe au raportat profituri record, deoarece războiul Rusiei în Ucraina și o criză energetică au dus la creșterea prețurilor, relatează CNN.

Șeful ONU, atac dur la adresa companiilor energetice. „Câștigă sute de miliarde de dolari în timp ce planeta arde”
Companiile energetice înregistrează profituri uriașe.

Fac un apel la toate economiile dezvoltate să impoziteze profiturile extraordinare ale companiilor producătoare de combustibili fosili. Aceste fonduri ar trebui redirecționate în două moduri: către țările care suferă pierderi și daune cauzate de criza climatică și către oamenii care se luptă cu creșterea prețurilor la alimente și energie”, a declarat Antonio Guterres.

„O iarnă a nemulțumirii globale este la orizont”

Comisia Europeană a propus ca statele UE să ia o cotă de 33% din profiturile excedentare ale companiilor de petrol. Regatul Unit a introdus o taxă excepțională de 25% la începutul acestui an pentru a ajuta persoanele care se confruntă cu facturi mari la energie, dar noul premier Liz Truss a spus că nu va  prelungi măsura, deoarece vrea să deruleze un program de subvenții mai mari în această iarnă.

Guterres a avertizat că o „iarnă a nemulțumirii globale este la orizont”, din cauza multiplelor crize care afectează umanitatea, de la războiul din Ucraina până la impactul încălzirii globale.

„Trebuie să tragem la răspundere companiile producătoare de combustibili fosili și pe cei care le permit. Aici intră băncile, fondurile de capital privat, managerii de active și alte instituții financiare care continuă să investească și să subscrie la poluarea cu carbon”, a mai afirmat șeful ONU.

În al doilea trimestru al acestui an, gigantul de petrol și gaze Shell a obținut profituri record de 11,5 miliarde de dolari, doborând recordul anterior înregistrat cu doar trei luni în urmă. ExxonMobil și-a doborât, de asemenea, recordul în aceeași perioadă, cu 17,9 miliarde de dolari, aproape dublu față de ceea ce a câștigat în primul trimestru, în timp ce profiturile BP au atins un maxim din ultimii 14 ani de 8,45 miliarde de dolari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...