Fostul președinte din Sri Lanka s-a întors, la două luni după ce a fugit din țară

Mihnea Tălău 03.09.2022, 18:08
Fostul președinte din Sri Lanka s-a întors, la două luni după ce a fugit din țară

Președintele destituit al statului Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a primit sâmbătă o reședință oficială și securitate din partea guvernului după ce s-a întors în țara pe care a părăsit-o în iulie în timpul tulburărilor economice, au declarat doi oficiali de rang înalt.

Fugit din țară în urma unor proteste masive

Rajapaksa a fugit în primele ore ale zilei de 13 iulie, după ce proteste masive au cuprins Colombo, iar demonstranții furioși din cauza devastării economice au luat cu asalt reședința oficială și biroul său, scrie Reuters.

El a demisionat după ce a ajuns în Singapore și a călătorit ulterior în Thailanda.

Un purtător de cuvânt al guvernului din Sri Lanka și biroul președintelui nu au răspuns imediat la e-mailurile prin care se solicitau comentarii cu privire la întoarcerea lui Rajapaksa.

A revenit la reședința propusă de guvern

Fostul președinte s-a întâlnit cu un grup de membri ai partidului de guvernământ și cu legislatori la aeroport sâmbătă dimineață, înainte de a fi dus la reședința alocată de guvern.

Un oficial de rang înalt a declarat că Rajapaksa nu și-a indicat planurile.

„Ceea ce ne-a spus aseară a fost că are nevoie de ceva timp, deoarece nu i s-a permis nici măcar să iasă din camera sa din motive de securitate”, a declarat un oficial, adăugând că lui Rajapaksa nu i s-a permis să meargă la sala de sport.

„După ce va petrece ceva timp acasă, ne va anunța ce vrea să facă”, a spus oficialul, care a cerut să nu fie numit.

Sri Lanka, care se confruntă cu una dintre cele mai grave crize economice de la independență încoace, a ajuns săptămâna aceasta la un acord la nivel de personal cu Fondul Monetar Internațional pentru un împrumut de 2,9 miliarde de dolari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...