Premierul din Singapore avertizează asupra riscului unei „erori de calcul” între SUA și China: În jurul nostru, se adună o furtună

Mihnea Tălău 08.08.2022, 15:57
Premierul din Singapore avertizează asupra riscului unei „erori de calcul” între SUA și China: În jurul nostru, se adună o furtună

Prim-ministrul din Singapore, Lee Hsien Loong, a avertizat luni cu privire la posibilitatea unor calcule greșite în legătură cu tensiunile din strâmtoarea Taiwan, despre care a spus că este puțin probabil să se atenueze în curând, pe fondul suspiciunii profunde și al angajamentului limitat dintre Statele Unite și China.

„În jurul nostru, se adună o furtună”

Într-un discurs televizat înainte de ziua națională a orașului-stat, marți, Lee a declarat că Singapore va fi zguduit de această rivalitate intensă și de tensiunea din regiune, care ar trebui să se pregătească pentru un viitor mai puțin pașnic și stabil decât acum, scrie Reuters.

„În jurul nostru, se adună o furtună. Relațiile dintre SUA și China se înrăutățesc, cu probleme inextricabile, suspiciuni profunde și un angajament limitat. Este puțin probabil ca acest lucru să se îmbunătățească în curând. În plus, calculele greșite sau nereușitele pot înrăutăți cu ușurință lucrurile”, a declarat Lee.

America, cu ochii pe China pentru a nu ajuta Rusia in razboi. Avertismentele dure ale SUA si UE au dat roade pana acum

Problemele economice ies la iveală

Lee a declarat că provocările economice au fost mai imediate și că perspectivele din Singapore s-au „întunecat considerabil”, adăugând că guvernul va lansa mai multe măsuri în lunile următoare pentru a ajuta oamenii să facă față creșterii prețurilor.

Inflația din Singapore a atins în ultimele luni un nivel maxim de peste un deceniu, iar banca centrală a înăsprit politica monetară la 14 iulie, într-o mișcare în afara ciclului pentru a face față presiunii costurilor.

Orașul-stat a anunțat anterior un pachet de sprijin pentru grupurile cu venituri mici, pentru a contribui la atenuarea costurilor de trai crescute din cauza inflației și a creșterii prețurilor la energie.

„Este puțin probabil ca lumea să se întoarcă în curând la nivelurile scăzute ale inflației și ale ratelor dobânzilor de care ne-am bucurat în ultimele decenii”, a spus el, adăugând că țara de 5,5 milioane de locuitori trebuie să planifice cu mult timp înainte și să transforme industria, să actualizeze competențele și să crească productivitatea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...