Fenomenul ciudat care a cuprins nordul Moldovei. Nici Iașiul nu a fost ocolit, ce spun specialiștii

Ioana Bucur 23.08.2022, 18:47
Fenomenul ciudat care a cuprins nordul Moldovei. Nici Iașiul nu a fost ocolit, ce spun specialiștii

Se caută explicații pentru fenomenul ciudat care a cuprins nordul Moldovei. Nici Iașiul nu a scăpat, iar specialiștii susțin că se extinde, așa cum reiese din hărțile meteo, și că în următoarele ore ar putea cuprinde întreg teritoriul țării. Oamenii din zonele afectate spun că de la apariția acestui val ce pare a fi de ceață, aerul a devenit greu de respirat: „Cei care suferă de astm ar trebui să rămână în casă”, a precizat un profesor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Specialiștii încearcă să explice fenomenul ciudat care a cuprins nordul Moldovei

Ultimele zile de vară au adus un fenomen ciudat care a cuprins deja nordul Moldovei. Locuitorii din Iași s-au trezit cu orașul acoperit de ceea ce pare a fi un val de ceață, dar care a făcut aerul greu de respirat.

Hărțile meteorologice arată că acest val se extinde în continuare, însă specialiștii spun că, mai degrabă, avem de-a face cu un nor de praf ce vine din partea de est a continentului. Cu toate astea, o explicație este destul de greu de găsit.

„Pare a fi un val extins de praf care vine din est, nu găsesc alte explicații. Senzorii la sol sunt funcționali. Apar multe ciudățenii la sol, posibil cauzate și de umiditate.

Din ce văd, hărțile arată o masă de praf care intră în țară. Ar cuprinde toată România până miercuri. Văd că la Iași maximul a început ușor, să scadă, dar la Botoșani ar fi trebuit să avem concentrații mult mai mari. Atmosfera este irespirabilă în anumite zone din oraș. Analizez datele”, a transmis fizicianul Silviu Gurlui, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care măsoară poluarea zilnic la Iași, potrivit Adevărul.

Fenomenul ciudat care a cuprins nordul Moldovei. Nici Iașiul nu a fost ocolit, ce spun specialiștii

„Este groaznic, abia se poate respira”

Specialistul avertizează că fenomenul ar putea cuprinde întregul teritoriu al țării, până miercuri și i-a sfătuit pe cei care suferă de astm sau alte afecțiuni ale aparatului respirator să încerce să nu iasă din case în această perioadă.

„În orice caz, cei care suferă de astm sau au probleme de respirație, ar trebui să rămână în case”, a adăugat fizicianul.

În multe cartiere din Iași, locuitorii s-au plâns că aerul este greu de respirat în oraș, fenomen ce ar fi început de marți dimineața.

„În Tătărași este groaznic, abia se poate respira. Nu pare a fi poluare”, a spus un ieșean, fiind completat de mai multe persoane care spun că respiră cu greu încă de marți dimineață, potrivit sursei citate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...