Alertă la Iași. Un român care s-a întors din Camerun a fost diagnosticat cu malarie. Cum se manifestă boala

Ana Anitoiu 19.08.2022, 23:58
Alertă la Iași. Un român care s-a întors din Camerun a fost diagnosticat cu malarie. Cum se manifestă boala

Un român care s-a întors din Camerun luna trecută a fost diagnosticat cu malarie, la Iași. Medicii au explicat ce simptome provoacă această boală și au avertizat că dacă nu este tratată la timp, poate duce la complicaţii severe.

Ce simptome a acuzat românul diagnosticat cu malarie

Românul a fost internat la Spitalul Cinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iași cu dureri intense de cap, febră şi dureri musculare. Potrivit managerului spitalului, medicul Florin Roşu, pacientul are vârsta de 41 de ani şi a revenit din Camerun la finalul lunii trecute.

„Bărbatul a prezentat simptome asemănătoare unei viroze respiratorii şi s-a adresat medicului de familie, care i-a prescris tratament simptomatic. Pentru că starea de sănătate nu i s-a îmbunătăţit după acest tratament, bărbatul s-a prezentat la Spitalul Municipal Paşcani, unde, de asemenea, a fost supus unei scheme de tratament pe care l-a urmat în regim de spitalizare.

În cursul zilei de ieri, 18 august, el a fost admis prin transfer la spitalul nostru cu cefalee intensă, febră 38.8 grade Celsius şi mialgii (dureri musculare). Acesta ne-a comunicat că a avut şi peste 40 de grade Celsius când a prezentat primele simptome.

În urma unei prime discuţii cu medicul de gardă, aflând că pacientul a revenit de curând dintr-o zonă endemică (chiar dacă a efectuat profilaxia pentru malarie) i s-au prelevat de urgenţă analize în cadrul laboratorului de analize medicale al spitalului pentru malarie, iar rezultatul a fost pozitiv”, a declarat managerul spitalului.

Alerta la Iasi. Un roman care s-a intors din Camerun a fost diagnosticat cu malarie
Un roman care s-a intors din Camerun, diagnosticat cu malarie

În ce stare se află românul diagnosticat cu malarie

Medicul Florin Roșu a spus că românul diagnosticat cu malarie este stabil hemo-dinamic și se află sub tratament. Bărbatului i se administrează perfuzii de reechilibrare hidroelectrolitică şi este monitorizat de doctori.

Pacientul cu malarie va rămâne internat pe toată durata tratamentului. Decizia de externare va fi luată doar când bărbatul se va afla în afara oricărui pericol, în contextul în care malaria poate avea o evoluţie imprevizibilă.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi a precizat că pacientul cu malarie a ajuns la timp la medici. El a explicat că această boală, provocată de un parazit transmis prin înţepătura femelei ţânţarului anofel, poate provoca unele complicații grave, precum: malarie cerebrală sau insuficienţă multiplă de organ, cu evoluţie nefavorabilă.

Medicul Florin Roșu a făcut apel la persoanele care vin din zone endemice ca, atunci când prezintă orice simptome, să se adreseze imediat medicului de familie. În plus, este important ca acestea să menționeze locul unde au călătorit, ca primă informație oferită medicilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...