Ce pui în ciorbă dacă nu ai borş. Planta care acreşte mâncarea imediat

Ioana Bucur 19.06.2022, 18:15
Ce pui în ciorbă dacă nu ai borş. Planta care acreşte mâncarea imediat

Lunile de vară aduc pe tarabele piețelor din întreaga țară o plantă cu o listă lungă de proprietăți benefice și care acrește mâncarea imediat, putând fi adăugată cu succes în ciorbă, dacă nu ai borș. Aproape uitată de români, este mai bogată în fier decât spanacul și are o concentrație de vitamina C mai mare decât lămâile sau portocalele.

Ce poți pune în ciorbă dacă nu ai borș

Borșul nu este singura modalitate de a acri o mâncare. În primele luni ale verii, pe tarabele piețelor din România apare o plantă ce are același efect și care vine la pachet cu o concentrație mare de compuși benefici pentru sănătatea organismului uman.

Confundat de multe ori cu spanacul, măcrișul are frunze în formă de pică și flori de culoare roșiatic-verde care devin violete după înflorirea completă, ceea ce denotă natura lor acidă. În plus, conține mai mult fier decât spanacul și mai multă vitamina C decât lămâile și portocalele.

Frunzele acestei plante mai sunt bogate și în vitaminele A, B2, B6, magneziu, potasiu și fibre. Având doar 22 de kcal la suta de grame, este recomandat și celor care respectă o dietă hipocalorică.

Măcrișul poate fi pus în ciorbă, dacă nu ai borș, preparatul fiind o specialitate est-europeană. În general, este consumat într-un mod similar spanacului sau șteviei, cele trei plante fiind folosite adeseori împreună în mâncăruri.

Ce pui in ciorba daca nu ai bors. Planta care acreste mancarea imediat

Cum mai poate fi folosită planta care acrește mâncarea

Este recomandat și în salate, mai ales în cele cu cartofi, sfeclă coaptă, la carne roșie, sau păsări de țară, în plăcinte, quiche sau ca verdeață în supe. De fapt, în orice preparat merge adăugată o notă de acrișor.

Pentru a-l păstra proaspăt cât mai mult, se înfășoară într-un prosop de hârtie și se pune apoi într-o pungă de plastic etanșă care se ține în frigider până când va fi folosit. În acest fel, ar trebui să reziste în jur de două săptămâni.

Măcrișul poate fi și înghețat, deși textura se poate schimba. Există câteva metode diferite de îngheț. Poți tăia planta și așeza-o în secțiunile unei tăvi pentru cuburi de gheață, apoi o umpli cu apă și o pui la congelator. Sau poți pune frunzele de măcris într-o pungă vidată, astfel încât să fie sigilat sub vid înainte de a le îngheța.

Când este pregătit termic, ar fi bine să ținem cont de faptul că ar trebui folosite doar anumite vase. Se evită cele din fontă și aluminiu, deoarece aceste metale vor interacționa cu acidul oxalic din compoziție măcrișului și vor da plantei un gust metalic neplăcut.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...