Noi informații despre următoarea generație Dacia Duster: fără motoare diesel și design inspirat din concepul Bigster

Bogdan Bârliga 30.05.2022, 12:12
Noi informații despre următoarea generație Dacia Duster: fără motoare diesel și design inspirat din concepul Bigster

Dacia lucrează intens pentru dezvoltarea următoarei generații a SUV-ului Duster și compania trebuie să se pregătească pentru introducerea standardului Euro 7.

Încep să apară tot mai multe informații despre noul Duster, iar fanii modelului trebuie să se pregătească pentru eliminarea motoarelor diesel și adoptarea soluțiilor electrificate.

O nouă platformă pentru Dacia Duster

Publicația franceză L’Argus susține că următoarea generație Duster va fi construit pe platforma CMF-B utilizată și pentru Sandero/Jogger.

Noi informații despre următoarea generație Dacia Duster: fără motoare diesel și design inspirat din concepul Bigster
Platforma CMF-B utilizată pentru Dacia Sandero

Această platformă a fost folosită inițial pentru Renault Clio și permite folosirea sistemelor de propulsie electrificate, iar în cazul Dacia vom vedea o astfel de motorizare pe Jogger anul viitor.

Fără motoare diesel

Jurnaliștii francezi susțin că Dacia Duster 3 nu va mai fi oferită cu motoare diesel și propulsoarele folosite acum ar putea fi folosite doar până în 2027 când intră în vigoare noul standard pentru emisii Euro 7.

Noua generație Duster ar trebui să fie prezentată oficial în anul 2024 și pentru început va putea fi comandată cu motorizările actuale: TCe ECO – G 100, TCe 90, TCe 130, TCe 150 4WD și TCe 150 EDC.

Ulterior va fi introdus pentru SUV-ul produs la Mioveni un nou propulsor în trei cilindri de 1,2 litri ce va fi preluat de la noul Renault Austral.

Dacia Jogger va fi echipată din anul 2023 cu un sistemul de propulsie electrificat 1.6 E-Tech preluat într-formă simplificată de la Clio și Captur, iar după lansare această motorizare va fi disponibilă și pentru noul Duster.

Design inspirat de Bigster

Noua generație Dacia Duster va prelua în mare liniile de design implementate de conceptul Bigster și cei de la L’Argus susțin că Duster 3 și modelul de serie cu șapte locuri Bigster vor semăna destul de mult.

Pregătește Dacia un nou model? Iată cum arată conceptul Evolut
Dacia Bigster Concept

În principiu va fi oferită și o versiune cu tracțiune integrală, însă e posibil ca Renault să adopte o altă soluție tehnică pentru noul SUV bazată pe utilizarea unui motor electric.

Motorul TCe 110 disponibil pe Sandero

Conform informațiilor vehiculate de daciattitude.net la începutul acestei luni producătorul de la Mioveni se pregătește să lanseze pe gama Sandero motorul TCe 110 (foto) folosit și pentru Jogger.

Acest nou propulsor de 1,0 litru cu trei cilindri dezvoltă 110 CP la 5.000 rpm și are un cuplu maxim de 200 Nm atins la 2.900 rpm.

Pe Dacia Jogger acest motor poate fi comandat doar cu o cutie manuală cu șase trepte, dar este posibil ca pe Sandero să se poată opta și pentru o cutie automată asociată cu acest propulsor.

Tot pe lista de posibile noutăți se află și lansarea în viitor a unei versiuni electrice pentru Dacia Sandero fabricată pe platforma CMF-BEV.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...