Prioritatea principală de apărare a României, dezvăluită. Ministrul Aurescu a făcut-o publică la Berlin

Ioana Bucur 15.05.2022, 19:41
Prioritatea principală de apărare a României, dezvăluită. Ministrul Aurescu a făcut-o publică la Berlin

Cu puțin înainte de reuniunea informală a miniștrilor de Externe din statele ce fac parte din NATO, organizată la Berlin, Bogdan Aurescu a dezvăluit prioritatea principală de apărare a României. Planul include teritorii de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Printre temele discutate va fi și situația din Ucraina și impactul pe care l-ar putea avea asupra securității euroatlantice.

Bogdan Aurescu, despre prioritatea principală de apărare a României

Ministrul de Externe a vorbit, duminică, de la Berlin, despre prioritatea principală de apărarea țării noastre. Declarațiile au fost făcute înaintea reuniunii informale a miniştrilor de Externe din statele membre NATO .

„Parametrii arhitecturii de securitate din Europa şi spaţiul euroatlantic au fost afectaţi de războiul ilegal pe care Rusia l-a declanşat împotriva Ucrainei, iar datoria noastră este, pe de o parte, să consolidăm securitatea euroatlantică şi, pe de altă parte, să asigurăm respectarea ordinii internaţionale bazate pe norme.

Pentru România, prioritatea principală este consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic, într-o manieră echilibrată şi unitară, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, mai ales în sud, la Marea Neagră, unde se află România. Şi aceasta este o chestiune foarte importantă care va fi decisă la Summitul de la Madrid”, a evidenţiat ministrul.

Potrivit ministrului, în cadrul întâlnirii se va discuta și despre sprijinul acordat de țările NATO Ucrainei.

„România a fost foarte implicată într-un efort multidimensional pentru a sprijini efortul Ucrainei de a se apăra, pentru a sprijini refugiaţii care vin în România – aproape un milion de persoane au trecut graniţele noastre, iar efortul umanitar a fost uriaş.

În acelaşi timp, sprijinim economia Ucrainei prin facilitarea transferului de bunuri ucrainene, inclusiv cereale, prin porturile noastre, de la Dunăre şi de la Marea Neagră, prin Portul Constanţa, care este cel mai mare port de la Marea Neagră, către alte destinaţii”, a precizat Aurescu.

Prioritatea principală de apărare a României, dezvăluită. Ministrul Aurescu a făcut-o publică la Berlin
Bogdan Aurescu

„Trebuie să consolidăm NATO, trebuie să facem Alianţa mai puternică, mai unită”

Bogdan Aurescu a punctat că doar un NATO puternic, consolitat și unit va putea face față tuturor consecințelor și provocărilor din prezent, numind Rusia „o amenințare”.

„Şi trebuie să consolidăm NATO, trebuie să facem Alianţa mai puternică, mai consolidată, mai unită şi să poată face faţă tuturor consecinţelor şi provocărilor din prezent. Pentru noi, un aspect important în Conceptul Strategic este să acordăm prioritate apărării colective şi să definim Rusia ca o ameninţare. Există, de asemenea, multe alte aspecte în Conceptul Strategic care trebuie discutate şi pe care le voi exprima astăzi”, a explicat Bogdan Aurescu.

Ministrul a mai spus că discuțiile de la Berlin trebuie să includă și modalitățile de acordare a sprijinului politic pentru ceilalți parteneri, precum Republica Moldova şi Georgia, care sunt, de asemenea, sub presiune din cauza consecinţelor războiului început de Rusia în Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...