Tensiuni majore între două țări din Europa. Sunt acuzații că s-au tras focuri de armă

Stan Filon 12.04.2022, 08:06
Tensiuni majore între două țări din Europa. Sunt acuzații că s-au tras focuri de armă

Tensiunile escaladează între Polonia și Belarus, ajungându-se și la acuzații ridicole. Recent, polițiștii de frontieră din Belarus au acuzat forțele poloneze că i-au atacat cu lumini stroboscopice și focuri de armă, însă au precizat că aceștia ar fi folosit și o… praștie. Totul are legătură, se pare, cu poziția adoptată de Polonia împotriva Rusiei, imediat după ce a fost declanșat războiul din Ucraina.

Tensiuni majore între două țări din Europa

Cresc tensiunile de la granița dintre Belarus și Polonia, după ce autoritățile de frontieră poloneze sunt acuzate de partea bielorusă că ar fi comis „acțiuni ilegale” la un punct de control din apropierea orașului Brest.

„În noaptea de 10-11 aprilie, soldații polonezi au tras asupra punctului de control rutier belarus Peschatka. De asemenea, forțele de securitate au încercat să orbească polițiștii de frontieră belaruși cu lumini stroboscopice”, se arată într-o declarație citată de Euronews.

Tensiuni majore intre doua tari din Europa
Tensiuni majore intre doua tari din Europa

Atacați cu lumini și pietre

Comitetul de Stat pentru Frontiera de Stat din Belarus are și dovezi video. O înregistrare arată un individ înarmat care flutura o lumină spre cameră, apoi un altul pare apoi să tragă cu o praștie peste graniță.

„În timpul inspecției teritoriului, detașamentul de frontieră belarus a constatat deteriorări ale pereților frontierei, precum și bile de metal. Partea poloneză a fost informată cu privire la incidentul de frontieră”, a declarat Minskul.

Partea poloneză se apără însă. „Nu comentăm materialele publicate de partea belarusă. Au existat multe indicii că în ultimele luni unele dintre informațiile publicate de serviciile belaruse au fost manipulate. Ofițerii Gărzii de Frontieră nu au tras niciun foc de armă nici noaptea trecută, nici recent, și nici nu au folosit instrumente de tip praștie – nu avem așa ceva în dotare”, a declarat pentru Euronews un purtător de cuvânt al Gărzii de Frontieră.

Polonia a început construirea unui gard la granița cu Belarus

Astfel de acuzații au mai avut loc și în luna ianuarie, când angajații poliției de frontieră din Belarus au descoperit  găuri lângă o emblemă a Comitetului de Stat pentru Frontiera din Belarus. Toate acestea au loc pe fondul tensiunilor sporite dintre Polonia și Rusia, aliatul Belarusului, în urma invaziei din Ucraina.

După realegerea lui Alexander Lukașenko în 2020 la conducerea Ucrainei, vecinii polonezi au început să construiască un gard în valoare de 350 de milioane de euro de-a lungul graniței sale cu Belarusul pentru a bloca intrarea migranților ilegali.

Acuzații similare au venit și din partea Poloniei. Chiar duminică, poliția de frontieră poloneză a acuzat oficialii belaruși că au „aruncat cu pietre” și au folosit „lasere” împotriva patrulelor poloneze în timp ce un grup de migranți încerca să intre în țară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...