În cartierele rău-famate, lumina de Paște va fi distribuită de Poliție. Proiectul inedit în colaborare cu BOR

Andrei Cezar 14.04.2020, 15:36
În cartierele rău-famate, lumina de Paște va fi distribuită de Poliție. Proiectul inedit în colaborare cu BOR

Veste bună pentru credincioșii care se îngrijorau că nu vor putea lua Lumina de Înviere. Șeful Poliției Române vrea ca oamenii legii să meargă și să împartă Lumină celor care doresc, în Noaptea de Înviere. Reprezentanții polițiștilor spun că ar putea fi două variante prin care să se realizeze acest lucru, dar niciuna dintre ele nu este agreată de șefii sindicatelor din poliție.

Lumina de Paște, dusă în cartierele rău famate, de polițiști

Pentru că nu ne este permis să mergem la biserică în Noaptea de Înviere, conducere Inspectoratului General al Poliției Române are în vedere ca Lumina de Înviere să fie distribuită cu ajutorul polițiștilor. Pentru acest lucru există două variante, potrivit șefului Sindicatului EUROPOL, Cosmin Andreica. Prima dintre ele ar fi aceea ca oamenii legii să-i însoțească pe voluntarii din parohii care vor distribui Lumina. Iar cea de-a doua, ca polițiștii înșiși să o împartă oamenilor.

”Dezbaterea pe această temă are loc între cele două instituţii, dar la iniţiativa inspectorului-şef al Poliţiei Române şi, din câte ştiu, Patriarhia Română nu a cerut oficial sprijin pentru distribuirea Luminii. Neoficial, se au în vedere două versiuni. În primul rând, se are în vedere ca poliţiştii să-i însoţească şi să-i protejeze pe voluntarii bisericii. Apoi, mai grav, se discută ca, în cartierele rău famate, Lumina Sfântă să fie dusă numai de poliţişti”, spune Cosmin Andreica, potrivit adevarul.ro

Sindicalistul nu este, însă, de acord cu decizia șefului poliției. El spune că important este să se respecte prevederile ordonanțelor militare.

”Trebuie să ne gândim că vor intra în contact cu zeci sau sute de oameni, iar la ieşirea din serviciu pleacă acasă în aceleaşi haine care pot fi infectate. În plus, mai este şi o chestiune de principiu. Dacă voluntarii bisercii îi ştiu pe cei care au semnalat că vor să primească Lumină, noi nu avem aceste date, mai ales în cartierele rău famate. Cum să te duci şi să le bagi oamenilor Lumina pe gât?” a mai declarat Cosmin Andreica.

În cartierele rău-famate, lumina de Paște va fi distribuită de Poliție. Proiectul inedit în colaborare cu BOR
În cartierele rău-famate, lumina de Paște va fi distribuită de Poliție. Proiectul inedit în colaborare cu BOR

Dumitru Coarnă, președintele SNPPC: ”Sper să fie doar un joc de imagine”

Nici președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, Dumitru Coarnă, nu pare de acord cu această procedură și consideră că, din punct de vedere logistic, este imposibil de relizat misiunea.

„Ştiu că se poartă nişte discuţii în acest sens şi sper să fie numai un joc de imagine, pentru că este imposibil să distribuim Lumină către milioane de români. Din punct de vedere logistic, pur şi simplu nu putem face acest lucru. Şi trebuie să ne gândim şi la protecţia poliţiştilor, dar şi la cea a enoriaşilor. La această oră avem aproape 200 de poliţişti infectaţi. Vă daţi seama că, nefiind testaţi, nu ştim câţi poliţişti au luat, în realitate, noul coronavirus. Cu siguranţă avem şi colegi care sunt infectaţi, dar nu ştiu acest lucru pentru că sunt asimptomatici. Dacă îi trimitem să dea Lumină, dau şi virusul. Şi reciproca este valabilă. Un poliţist poate lua coronavirusul de la o persoană care este infectată, dar nu ştie acest lucru”, precizează Dumitru Coarnă.

Înainte ca varianta distribuirii Luminei Sfinte de către polițiști să fie luată în calcul, Biserica Ortodoxă Română a precizat că ea va fi împărțită doar credincioșilor care o vor solicita, de către voluntarii din parohii, echipați cu măști și mănuși.

Urmăriți Impact.ro și pe