Imagini apocaliptice în Mariupol, surprinse de sus. Dronele au dezvăluit amploarea dezastrului făcut de ruși Video

Cătălina Burghelea 01.04.2022, 09:33
Imagini apocaliptice în Mariupol, surprinse de sus. Dronele au dezvăluit amploarea dezastrului făcut de ruși Video

Orașul-port Mariupol, situat în sud-estul Ucrainei, a fost supus bombardamentelor rușilor la scurt timp după ce Moscova și-a lansat atacul în urmă cu cinci săptămâni. Aproape 5.000 de oameni și-au pierdut viața și clădirile din oraș au fost distruse, potrivit primarului Vadym Boychenko. Spusele sale sunt întărite de imaginile surprinse de dronele care au survolat Mariupolul. Cartiere întregi arată ca după apocalipsă.

Orașul Mariupol a ajuns o ruină

Ucraina încearcă să evacueze, vineri, zeci de mii de civili din orașul-port Mariupol, deși un convoi de 45 de autobuze în drum spre oraș a fost blocat de forțele ruse. Aproximativ 100.000 de oameni au rămas aici, orașul fiind atacat constant în ultimele cinci săptămâni. Imaginile dronelor au surprins amploarea distrugerii Mariupolului.

Controlul asupra acestui oraș-port ar putea permite Rusiei să creeze o punte terestră între două republici populare separatiste din Donbas și regiunea Crimeea, pe care Moscova a capturat-o și anexat-o în 2014. Acest lucru i-ar oferi lui Vladimir Putin controlul asupra coastei ucrainene de la Marea Azov și ar rupe Ucraina de Marea Neagră, după ce soldații ruși au capturat portul Herson.

5000 de localnici au murit

Edilul orașului Mariupol estimează că aproape 5.000 de oameni și-au pierdut viața de la începutul asediului. De asemenea, se estimează că 90% din clădiri au fost avariate și 40% au fost distruse. În jur de 290.000 de ucraineni au părăsit orașul și aproximativ 170.000 sunt încă aici.

Ministerul britanic al Apărării consideră că centrul orașului Mariupol este încă sub control ucrainean. Rusia a declarat, în cadrul negocierilor de pace din Turcia, că va reduce operațiunile militare în jurul orașelor Kiev și Cernihiv (nordul Ucrainei), dar nu a menționat și Mariupol.

Convoi de autobuze, blocat de soldații ruși

Joi, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat că un convoi de 45 de autobuze se îndrepta către orașul din sudul asediat. Potrivit viceprim-ministrului, Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a confirmat că Rusia a fost de acord să deschidă un coridor umanitar către Mariupol, unde se află zeci de mii de civili. Însă, armata rusă a blocat coloana de autobuze la un punct de control lângă Vasylivka, la trei ore de mers cu mașina de Mariupol.

„Federația Rusă, din nou, nu lasă să treacă autobuzele”, a transmis Vereșciuk.

Inițial, Ministerul rus al Apărării a anunțat că ONU și Crucea Roșie vor ajuta la evacuarea civililor din Mariupol. Culoarul umanitar a fost planificat pentru joi, dar Crucea Roșie a explicat că, din motive logistice și de securitate, evacuarea oamenilor va avea loc vineri, 1 aprilie.

Un purtător de cuvânt al CICR a confirmat că echipele sale sunt gata să ajute la scoaterea civililor din Mariupol doar dacă ambele părți au convenit asupra condițiilor.

„Este extrem de important ca această operațiune să aibă loc. De asta depind viața a zeci de mii de oameni din Mariupol”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Este un șoc pentru ucrainenii care au reușit să scape cu viață

Oamenii care au reușit să părăsească orașul-port Mariupol spun că zona a ajuns o ruină, cartiere întregi sunt complet distruse.

„În timp ce încercam să ieșim, trebuia să traversăm centrul orașului. Era înfricoșător să vedem străzi și clădiri distruse. Școala mea nu mai există. E dureros să-ți vezi orașul în acest fel. Mariupol era un oraș sigur. Ne-a plăcut să ne plimbăm lângă mare. (…) Nu pot să cred că am pierdut tot ce aveam.”, a mărturisit Diana Yalovets, studentă de 23 de ani, pentru BBC.

Deși unii locuitori au scăpat, toate încercările anterioare de a stabili o încetare a focului în Mariupol nu au funcționat, pe fondul acuzațiilor de rea-credință din ambele părți.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...