Blestemele celebre care au făcut istorie în fotbal. Unul rămâne valabil și în zilele noastre

Marian Cărăvan 13.04.2020, 17:13
Blestemele celebre care au făcut istorie în fotbal. Unul rămâne valabil și în zilele noastre

Blestemele sunt un lucru destul de răspândit în lumea fotbalului, care are o predispoziție specială pentru superstiții și misticism. Unul dintre ele a rămas valabil și în zilele noastre.

Blestemele celebre care au făcut istorie în fotbal. Unul rămâne valabil și în zilele noastre

Pe la începutul anilor 60, legendarul antrenor maghiar Bela Guttmann s-a despărțit de Benfica Lisabona cu scandal, după ce i-a fost refuzată o mărire de salariu. Aceasta după ce reușise să le aducă lusitanilor ambele trofee ale Cupei Campionilor Europeni pe care le au în palmares (1960-1961, 1961-1962).  Bela Guttmann le-a transmis atunci portughezilor că nici în 100 de ani Benfica nu va mai câștiga vreo finală europeană. Blestemul pare să fi prins, gruparea din capitala Portugaliei pierzând finale ale Cupei Campionilor Europeni în 1963, 1965 , 1968, 1988 (în acel an după ce a eliminat-o pe Steaua în semifinale) şi 1990, plus două de Europa League consecutive, 2013 şi 2014, dar și una de Cupa UEFA, în 1983, când au stopat drumul Craiovei Maxima spre prima finală europeană a unei echipe românești. „Anatema” aruncată acum aproape 60 de ani de Bela Guttmann îi este încă fatală Benficăi.

Alte cazuri interesante de echipe blestemate

*Gruparea engleză Derby County a fost blestemată de un grup de țigani, care au fost forțați să elibereze terenul unde s-a construit arena Baseball Ground. Povestea spune că vraja nu le-ar fi permis „berbecilor” să câștige vreodată Cupa Angliei. Cu toate că a ajuns de trei ori în finală și de alte trei ori în semifinalele competiției între 1896 și 1903, Derby a pierdut de fiecare dată.

În 1946, când gruparea a atins din nou ultimul act, un reprezentant al clubului s-a întâlnit cu romii pentru a ridica blestemul. În timpul partidei, la scorul de 1-1, mingea s-a spart. Acest moment este considerat finalul vrăjii, mai ales că Derby a cucerit trofeul, după o victorie cu 4-1.

*Când gruparea columbiană America de Cali a decis să treacă la profesionism, în 1948, a fost blestemată de unul dintre conducătorii formației, Benjamin Urrea. Astfel, America de Cali a a așteptat 31 de ani pentru primul titlu, cu toate că a fost mereu printre favorite. După mai multe ritualuri de exorcism făcute pe stadion, gruparea din Cali – al cărui simbol este un diavol – a cucerit cinci titluri consecutive în Columbia. Pare însă în continuare blestemată în Copa Libertadores, după ce a pierdut trei finale consecutive în competiția de elită a fotbalului sud-american.

Practicile Voodoo s-au întors împotriva Australiei, care n-a mai ajuns la Mondiale

Australienii au încercat să se califice la Mondiale în anii 70 apelând la serviciile unui preot Voodoo. Acesta a îngropat oase lângă fiecare bară a porților de pe teren, iar tactica pare că a dat roade, din moment ce Australia a câștigat fără probleme primul meci. Problemele au apărut însă în momentul în care australienii nu au plătit „serviciul”, iar preotul voodoo a întors blestemul împotriva „cangurilor”. Consecința? Australia nu s-a mai calificat timp de 32 de ani la un Campionat Mondial. Un specialist australian în documentare a plecat în 2004 în Africa pentru a realiza un reportaj despre blestem. A descoperit că preotul murise, dar a găsit un altul care să-l ajute. Jurnalistul a povestit cum au sacrificat un pui de găină exact pe terenul pe care se făcuse prima vrajă, ca parte a unui ritual mai larg. După doi ani, Australia juca la Cupa Mondială găzduită de Germania.

Aaron Ramsey

Coincidențe macabre după golurile lui Aaron Ramsey. Pisici moarte îngropate lângă stadion, în Argentina

De-a lungul anilor, galezul Aaron Ramsey, fostul mijlocaș al lui Arsenal (acum coechipier cu Cristiano Ronaldo la Juventus), a fost protagonistul unor serii de evenimente nefericite, atunci când… înscria! De fiecare dată când marca un gol, fanii îi „asociau” câte un deces al unei vedete. Pe „lista neagră” a mijlocașului sunt personalități precum Steve Jobs, Robin Wiliams, Osama Bin Laden, Muammar Gaddafi sau Paul Walker. Culmea este că decesele respective chiar au urmat, coincidență macabră, după goluri marcate de Ramsey.

În final, revenim în America de Sud, pentru relatarea unei întâmplări bizare. În 1966, în Argentina, fanii lui Independiente au îngropat lângă stadionul rivalilor de la Racing șapte pisici pentru a-și sabota adversarii. Din acel moment, până în anul 2001, Racing Club nu a mai câștigat campionatul!

Urmăriți Impact.ro și pe