O nouă zi liberă pentru români. Ce dată va fi declarată nelucrătoare

Andra Daoud 17.03.2022, 20:21
O nouă zi liberă pentru români. Ce dată va fi declarată nelucrătoare

Încă o zi liberă pentru românii care sunt angajați. Un proiect de lege înregistrat la Senat prevede ca o nouă sărbătoare ortodoxă să fie declarată sărbătoare legală și, prin urmare, angajații să aibă liber de la stat. În prezent sunt 15 libere legale pe parcurusul unui an, potrivit Codului Muncii, însă dacă proiectul se aprobă, ar putea fi 16 începând de anul viitor.

O nouă zi liberă pentru români

Proiectul de lege care prevede o zi liberă în plus de la stat a fost înregistrat la Senat în data de 1 martie 2022. Politicienii vor ca, pe lângă cele 15 libere legale pe care le au românii într-un an, să mai fie încă unul. Sărbătoarea care ar urma să devină zi liberă este Boboteaza, adică ziua de 6 ianuarie. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

În 2022, 9 dintre cele 15 libere legale pică în timpul săptămânii, iar restul în weekend. Pe lângă sărbătorile legale, românii pot primi o zi liberă în plus de la stat dacă se autorecenzează online la recensământul populației care a început săptămâna trecută.

Sărbătorile legale din 2022 sunt:

1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou) – sâmbătă şi duminică
24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – luni
22 aprilie (Vinerea Mare)
24 şi 25 aprilie (Paştele ortodox) – duminică şi luni
1 mai (Ziua Muncii) – duminică
1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri
12 şi 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni
15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni
30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri
1 decembrie (Ziua Naţională a României) – joi
25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – duminică şi luni

O nouă zi liberă pentru români. Ce dată va fi declarată nelucrătoare
Data de 6 ianuarie ar putea deveni liber legal, potrivit unui proiect de lege

Cinci zile libere pentru angajații Senatului care fac voluntariat

Liberala Alina Gorghiu a venit cu o inițiativă care propune ca angajații Senatului care se implică în activități de voluntariat pentru ajutorarea refugiaților ucraineni să beneficize de cinci zile libere plătite pe lună.

Senatul României să vină în sprijinul autorităților, în această perioadă de criză umanitară, prin oferirea de zile libere angajaților care doresc să se implice în activitățile de voluntariat dedicate asistenței și preluării refugiaților. Angajații Senatului care vor desfășura activități de voluntariat vor putea beneficia de maxim cinci zile libere plătite pe lună, pe perioada crizei umanitare generate de atacurile militare din Ucraina”, se arată în memorandumul intern.

Pentru a beneficia de zilele libere, senatorii trebuie să facă dovada în scris că s-au implicat în activități de voluntariat.

Urmăriți Impact.ro și pe