Manevrele militare ale Rusiei, stricate de pescarii irlandezi? Cum au ajuns să amenințe navele

Nicu Stan 27.01.2022, 20:46

Manevrele militare ale Rusiei, stricate de pescarii irlandezi? Cum au ajuns să amenințe navele. Armata și Marina Federației Ruse au planificat exerciții peste exerciții în toate direcțiile, un adevărat show de forță al lui Vladimir Putin. Cu toate astea exercițiile navale din nord-estul Atlanticului riscă să fie perturbate de pescarii irlandezi, anunță CNN.

Pescarii irlandezi vor să oprească exercițiile marinei militare din Rusia. „Vor răni cel mai mult sunt comunitățile noastre de pescari”

Pescarii irlandezi au solicitat o întâlnire cu ambasadorul Rusiei în Irlanda pentru a-și exprima astfel îngrijorarea cu privire la exercițiile militare care urmează să se defășoare în largul coastei de sud-vest a țării. Exercițiile marinei militare a Rusiei sunt programate pentru începutul lunii viitoare și vor dura câteva zile, informează CNN.

De asemenea, pescarii sunt îngrijorați că marina rusă va provoca daune de mediu care le-ar putea afecta mijloacele de trai. „Acestea sunt jocuri de război”, a declarat Patrick Murphy, reprezentatul unei asociații de pescari.

Pescarii irlandezi se tem ca le vor fi rasturnate barcile in urma exercitiilor Rusiei
Pescarii irlandezi se tem ca le vor fi rasturnate barcile in urma exercitiilor Rusiei

Cine va avea de pierdut în urma exercițiilor militare

„Ei fac asta pentru a trimite un mesaj, dar oamenii pe care îi vor răni cel mai mult sunt comunitățile noastre de pescari”, a mai spus Patrick Murphy.

Reprezentantul pescarilor a mai precizat că în trecut bărcile lor de perscuit au fost scufundate de submarine. „Dar daunele pe care nu le cunoaștem sunt daunele aduse mediului marin”, a adăugat el.

Cum vor pescarii să oprească exercițiile militare

Un alt pescar, John D O’Sullivan, a întrebat de ce Rusia a ales fix zonele bogate în pește din regiune pentru a efectua exercițiile militare. „Nu ar trebui permis să fie organizate acolo”, a spus O’Sullivan.

De asemenea, marți, radiodifuzorul public din Irlanda, RTE, a raportat că unii pescari plănuiesc să-și folosească bărcile pentru a „perturba în mod pașnic” exercițiile Rusiei.

Ce spune ministrul Apărării din Irlanda

Cu toate acestea, ambasadorul Rusiei în Irlanda, Iuri Filatov, a bagatelizat controversa, numind-o „exagerată”. Iuri Filatov a spus că autoritățile irlandeze au fost informate cu privire la exerciții, care fac parte din antrenamentul regulat. „Nu este în niciun fel o amenințare pentru Irlanda”, a spus el.

„Rusia, conform dreptului internațional, poate, desigur, să facă exerciții militare în apele internaționale, dar faptul că alege să le facă la granițele de vest, dacă doriți, ale UE, în largul coastei irlandeze, este ceva care din punctul nostru de vedere pur și simplu nu este binevenit și nu este dorit în acest moment, în special în săptămânile următoare”, a declarat, Simon Coveney, Ministru al Apărării din Irlanda.

Rusia nu ia în calcul stoparea exercițiilor

Întrebat dacă Rusia ia în considerare să renunţe la exercițiile militare, având în vedere scandalul creat, ambasadorul rus a răspuns că nu.

„De ce am face asta? Atenția va trece, dar planurile de pregătire militară necesită multă pregătire și nu văd niciun motiv pentru a schimba asta pentru că nu sunt probleme. Nu este nimic surprinzător, nimic senzațional și se va desfășura într-o manieră transparentă și sigură”, a spus Iuri Filatov.

Urmăriți Impact.ro și pe