Protocolul de tratament Covid, schimbat de Ministerul Sănătății. Ce prevede noul ordin publicat în Monitorul Oficial

Cătălina Burghelea 14.01.2022, 14:24
Protocolul de tratament Covid, schimbat de Ministerul Sănătății. Ce prevede noul ordin publicat în Monitorul Oficial

Ministerul Sănătăţii a anunţat, vineri, prin intermediul unui comunicat de presă, că a modificat Protocolul de tratament al infecţiei cu noul coronavirus, pentru a permite tratarea în ambulatoriu a pacienților cu forme ușoare de Covid. Astfel, schimbările vizează creşterea accesibilităţii pacientului la tratament precoce în ambulatoriu.

Ministerul Sănătăţii a modificat protocolul de tratament Covid

Potrivit noilor modificări, medicația antivirală orală va putea fi prescrisă pacienților infectați cu SARS-Cov-2 în centrele ambulatorii de evaluare, de către medicii de orice specialitate. Unul dintre antivirale, respectiv Favipiravir, urmează să fie eliberat în farmaciile cu circuit deschis, numai pe bază de prescripție medicală.

Ce prevede noul ordin din MO

Protocolul de tratament pentru Covid-19 a fost actualizat și a intrat în vigoare începând cu 13 ianuarie, data publicării actului normativ în Monitorul Oficial.

Conform modificărilor, medicaţia antivirală orală va putea fi prescrisă în centrele ambulatorii de evaluare de către medicii de orice specialitate pentru pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2. Unul dintre medicamente, respectiv Favipiravir, va putea fi eliberat, în viitor, în farmaciile cu circuit deschis, numai pe bază de prescripţie medicală”, a precizat sursa citată.

Ordinul pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 a fost publicat, joi, 13 ianuarie, în Monitorul Oficial.

Medicul Alexandru Rafila vrea ca un antiviral să ajungă în farmacii: Poate să scurteze durata bolii”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, recent, că se fac demersuri pentru ca antiviralul Favipiravir să poată fi cumpărat din farmacii în România. Însă, medicul a avertizat că acest medicament, deși poate să scurteze durata bolii, nu influențează riscul de deces și, totodată, este foarte toxic.

Încercăm să facem acest lucru pentru Favipiravir – poate să scurteze cu 2-3 zile durata bolii, dar nu influențează în niciun fel formele complicate sau decesul. Pot lua numai persoanele evaluate și cu prescripție medicală, pentru că sunt medicamente foarte toxice, care influențează inclusiv sarcina”, a subliniat ministrul Rafila.

Bilanț coronavirus în România

Tot astăzi (n.r. – vineri, 14 ianuarie), a fost actualizată lista cazurilor de coronavirus pe judeţe. Potrivit GCS, bilanţul din România a ajuns la 1.885.771 de infectări cu Sars-Cov-2.

Astfel, în urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 9.884 cazuri noi de infecări cu Covid-19. În urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 458 persoane au fost reconfirmate cu infecția virală.

Până vineri, 59.180 de persoane diagnosticate cu virusul nemilos au decedat. În intervalul 13.01.2022 (10:00) – 14.01.2022 (10:00), INSP a raportat 30 de decese (17 bărbați și 13 femei), dintre care trei anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Botoșani, Brașov, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț, Sălaj, Suceava și Vrancea.

Câți români au murit

Dintre cele 30 de decese, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, cinci la categoria de vârstă 50-59 ani, trei la categoria de vârstă 60-69 ani, opt la categoria de vârstă 70-79 ani și 13 la categoria de vârstă peste 80 ani. Toți pacienții care și-au pierdut viața prezentau comorbidități.

La nivel național, se înregistrează un grad mediu de 16% în ceea ce priveşte ocuparea paturilor destinate pacienţilor Covid-19, cea mai mare valoare fiind în Suceava, de 34%, potrivit ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...