Părinţii se vor revolta când vor afla adevărul. De ce au intrat elevii în vacanţă, de fapt

Beatrice Dumitru 28.10.2021, 13:33
Părinţii se vor revolta când vor afla adevărul. De ce au intrat elevii în vacanţă, de fapt

Elevii de gimanziu și liceu au intrat într-o vacanță suplimentară de două spătămâni, în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie. Autoritățile au motivat că este necesară din cauza creșterii alarmante a numărului de cazuri de Covid-19. Dar adevărul pare să fie altul, iar ministrul Educației a spus despre ce este vorba.

Motivul pentru care elevii au primit vacanță suplimentară

Vacanță forțată pentru elevii din gimnaziu și liceu va da peste cap structura anului școlar, fiind necesare unele modificări. Astfel, vacanța de iarnă va fi mai scurtă pentru aceștia, iar tezele se vor susține în luna ianuarie. Semestrul I nu se va mai încheia în decembrie, așa cum era programat, și se va închide pe 14 ianuarie.

Părinţii se vor revolta când vor afla adevărul. De ce au intrat elevii în vacanţă, de fapt
Sorin Cimpeanu spune că nu sunt bani pentru profesori în decembrie.

Dar nu pandemia pare a fi motivul acestei vacanțe, ci problemele financiare. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că în luna decembrie ar putea fi o problemă cu salariile profesorilor. Este posibil ca statul să nu mai aibă bani pentru a achita lefurile celor 300.000 de cadre didactice.

„Vom avea o problemă cu plata salariilor. Avem execuţie de 50% pe primul semestru, de ce am fost exact în grafic cât am planificat şi, din păcate, avem o execuţie mai mare în cel de-al doilea semestru. Este o execuţie atât de bună încât în luna decembrie, dacă nu vom avea o rectificare, vom avea o problemă cu plata salariilor. Şi nu vom avea o rectificare, dacă nu avem un guvern capabil să dea o rectificare, adică nu interimar. Iată legătura cu politica. Ca să plăteşti salariile îţi trebuie o rectificare bugetară pe care o face doar un guvern stabil”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Reprezentant sindicat: „Lumea este destul de speriată, de tensionată”

Reprezentanții sindicatelor din învățământ arată cu degetul și afirmă că în fiecare an, în luna decembrie, sunt anunțați că nu sunt bani pentru plata salariilor cadrelor didactice. Aceștia mai susțin că în această situație, ar trebui să se facă o recticare bugetară pentru sistemul de învățământ.

„Mi se pare normal ca în momentul în care ai trecut Legea bugetului să ai banii asiguraţi până la sfârşitul anului pentru plata salariilor. Nu să stau cu teamă că în luna decembrie s-ar putea să nu existe banii necesari. Lumea este destul de speriată, de tensionată, pe fondul unei creşteri mari a numărului de persoane infectate, de decese, lucruri care devin de neacceptat”, a afirmatMarius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Învătîmântul Preuniversitar „Spiru Haret”.

Și părinții consideră că vacanța suplimentară de douaă săpătmâni a fost acordată din considerente financiare, pentru că s-a urmărit reducerea costurilor cu salariile profesorilor și cu cheltuielile din unitățile de învățământ.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...