Firea, anunț decisiv în legătură cu taxa Oxigen! Declarații de ultimă oră

Redacția IMPACT 25.02.2020, 10:24
Firea, anunț decisiv în legătură cu taxa Oxigen! Declarații de ultimă oră

Primarul Capitalei a făcut un anunț legat de taxa Oxigen. Gabriela Firea a dezvăluit ce se va întâmpla cu acest tarif pe care șoferii din București îl aveau de achitat. Conducătorii de autoturisme vor afla dacă se va renunța sau nu la taxa care a stârnit multe controverse, în timp.

Update 10:23–  „Sunt întru totul de acord cu cei care nu susțin introducerea vinietei, chiar dacă sunt minoritari. Țările care au luptat împortriva poluării au realizat un parteneriat între autorităti și cetățeni. Poluarea nu este doar răspunderea primarulu, ci și a cetățenilor, a președintelui țării, a premierului, a miniștrilor.

Vrem mai multe autotorisme în trafic? Se pare că da.

Nu a fost un referendum din punct de vedere juridic, astfel încât să ne decidem până la 1 martie. Dar această consultare populară a relevat un răspuns foarte clar. Cetățenii resping ideea de restricție, de vinieta ecologică. Nu suntem dispuși să fim de acord cu o măsură care s-a aplicat cu succes în Europa.

Cei care vor să lupte în mod real cu poluarea, trebuie să luptăm împreună, pe toate componentele. Vreau să le spun că nu abandonez proiectul oxigen care cuprinde mai multe aspecte, printre care și plantările de copaci.

(…) Renunț la vinieta antipoluare pentru că trebuie să îi ascult pe toți bucureștenii. Probabil nu am fost foarte bine pregătiți cu toții”, a declarat marți, Gabriela Firea.

Renunță Firea la taxa Oxigen? Anunț de ultimă oră al primarului Capitalei

Gabriela Firea a amânat să facă anunțul oficial, în contextul taxei Oxigen. Primarul general al Capitalei a susținut la finele săptămânii trecute că luni, pe 24 februarie, urmează să țină o conferință de presă în acest sens, prin care să își anunțe verdictul. Totuși, cu o zi în urmă a revenit și a declarat că există o nouă amânare. Decizia finală va fi făcută publică în această marți, la ora 11:00.

Renunță Firea la taxa Oxigen Anunț de ultimă oră al primarului Capitalei
Gabriela Firea a făcut un anunț legat de taxa Oxigen, pentru Capitală. S-ar putea renunța la respectiva taxă pentru mașinile sub Euro 3 și 4

Gabriela Firea va da verdictul pentru taxa Oxigen, pe care șoferii din Capitală o vor eliminată de urgență. Primarul Capitalei a anunțat și pe Facebook că ar fi primit foarte multe mesaje, fiind organizat chiar un „referendum” online. A fost vorba de nu mai puțin de 15.000 de mesaje, dintre care 90% de renunțare la taxa Oxigen.

Respectiva taxă ar putea să intre în vigoare de la data de 1 martie 2020, dacă primarul din București va decide că o va păstra în programă. De la această dată calendaristică, mașinile sub Euro 4 vor plăti vinietă, pe când autoturismele sub Euro 3 nu vor mai avea deloc acces în centrul Capitalei. De asemenea, autoturismele Euro 4 vor plăti o vinietă din 2021, potrivit Mediafax.

Un amendament al proiectului arată că maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, nu vor mai avea voie deloc în Bucureşti. Dacă decizia va intra în vigoare, acest lucru se va întâmpla de la 1 ianuarie 2022. Pentru mașinile Euro 3, restricţia este valabilă începând cu anul 2024. Sunt scutite de la plata vinietei scuterele si motocicletele, alături de autovehiculele cu norma de poluare Euro 3 care funcţionează cu GNL, GNC şi GPL.

Pentru maşinile sub Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi. Pentru cele Euro 3, taxa va fi de 5 lei, pe zi. Şoferii prinși că circulă fară vinietă corespunzătoare vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1.500 și 2.000 de lei. Tarifele pentru bucureșteni variază și în funcţie de gradul de poluare al maşinii, fiind de la 500 de lei, și până la 1.900 de lei, pe an.

Urmăriți Impact.ro și pe