Renunță Firea la vinieta Oxigen? Anunț așteptat cu nerăbdare de șoferi

Diana Radu 03.02.2020, 17:36
Renunță Firea la vinieta Oxigen? Anunț așteptat cu nerăbdare de șoferi

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat luni că ia în calcul varianta convocării unui referendum local privind vinieta Oxigen, dacă asta este ceea ce își doresc bucureștenii. Noua taxă pentru mașinile poluante a intrat deja în vigoare, iar șoferii de la 1 martie, șoferii care nu au achitat-o urmează să fie sancționați.

Ce se întâmplă cu vinieta Oxigen, rămâne sau nu în vigoare? Anunțul făcut de Gabriela Firea

Edilul Capitalei a declarat într-o vizită pe șantierul de pe Prelungirea Ghencea 322 – 326, acolo unde municipalitatea construiește un bloc de locuințe sociale că programul vinieta Oxigen poate fi anulat. De asemenea, Firea a spus că este la curent cu toate petițiile și miturile care se organizează împotriva acestei noi taxe și că ea le poate îndeplini dorința, dacă își doresc ca Bucureștiul să fie singurul oraș european în care să circule mașini non-euro, Euro 1 și Euro 2.

gabriela firea, vinieta oxigen
Ce se întâmplă cu vinieta Oxigen? Anunțul făcut de Gabriela Firea

Am văzut că se organizează petiţii, acţiuni, chiar mitinguri împotriva vinietei Oxigen. Nicio problemă! Noi putem să renunţăm şi la program. Dacă asta îşi doresc bucureştenii, dacă asta ne dorim cu toţii, să fim singurul oraş european în care să circulăm cu maşini non-euro, Euro 1, Euro 2… Nicio problemă, eu fac ce spun cetăţenii. Dar ca să vedeţi în ce ipocrizie trăim. Pe de o parte – de ce nu am curajul să iau măsuri şi să eliminăm din trafic autoturismele care ne omoară? Pe de altă parte – atunci când le luăm, de ce le luăm? (…) Feedback-ul a fost pozitiv, în sensul că cei mai mulţi bucureşteni îşi doresc ca din trafic să dispară autoturismele intens poluante. Dar eu îmi iau doar partea negativă. Adică: mitinguri, petiţii, jigniri… Nu ştiu, doriţi? Organizăm un referendum. Dar, este anormal. Noi să organizăm un referendum pentru ceea ce deja europenii la care ne uităm au decis demult şi anume poluatorul plăteşte”, a declarat Firea.

Accesul autoturismelor cu motoare Euro 3 și Euro 4 în centrul Capitalei se face de pe 1 ianuarie 2020, doar în urma achiziției vinietei. În ceea ce privește autoturismele cu normă de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul acestora va fi complet restricționat în centrul Bucureștiului, însă vor avea acces pe restul arterelor doar în condițiile în care șoferul achită vinieta Oxigen.

Tariful vinietei pentru o zi este de 15 lei pentru mașinile cu normă de poluare până la euro 2. Euro 3 şi euro 4 plătesc 5 lei pe zi. Șoferii care vor să plătească vinieta pe tot anul vor trebui să scoată din buzunat suma de 500 de lei în cazul euro 4 şi ajunge la 1.900 de lei pentru non euro. Vinieta oxigen se poate achiziționa pentru o zi, o lună, șase luni sau un an.

Urmăriți Impact.ro și pe