Motivul pentru care Parcul Cişmigiu este evitat de bucureşteni. Imagini dezolante cu ce obişnuia să fie „cea mai frumoasă grădină”

Iancu Andreea, Mirabela Năstase 25.08.2021, 10:23

Aproape că nu există turist în București sau locuitor care să nu fi pus măcar o dată piciorul în unul dintre cele mai vechi parcuri din Capitală. Parcul Cișmigiu, care se regăsește inclusiv pe lista monumentelor istorice din orașul fruntaș al țării, este astăzi un loc evitat de bucureșteni din cauza unor imagini dezolante care se desfășoară pe aleile sale. Grădina, lacul și potecile, care amintesc de stilul englezesc în care parcul a fost amenajat, pălesc în fața gunoaielor, mizeriei și mobilierului urban vandalizat. O inițiativă a Asociației Peisagiștilor din România încearcă să readucă la lumină ceea ce era odată locul preferat al celor mai bogaţi şi mai cunoscuţi oameni din Bucureşti.

Care este motivul pentru care Parcul Cișmigiu a devenit un loc evitat de bucureșteni. Cum arată astăzi locul de promenadă al bogaților de odinioară

Istoria Parcului Cișmigiu a început cu aproximativ două secole și jumătate în urmă. De le decizia domnitorului Țării Românești, Alexandru Ipsilanti, care și-a dorit construirea a două cișmele în oraș, până la momentul actual, locul spectaculos, înconjurat de verdeață, decorat cu bun gust, transformat într-un spațiu de promenadă pentru oamenii înstăriți ai vremii, a devenit un spațiu insalubru. Parcul Cișmigiu este astăzi evitat de bucureșteni, constituind o imagine dezolantă din centrul Capitalei. Iar motivul pentru care unul dintre celebrele locuri de recreere ale Bucureștiului a ajuns astfel este lipsa de atitudine din partea autorităților.

Una dintre principalele atracții ale parcului din centrul Bucureștiului, lacul, a devenit o baltă insalubră, în care se pot vedea plutind sticle, pet-uri, ambalaje, crengi și pe alocuri păsări moarte, potrivit imaginilor surprinse de fotoreporterii G4media. De asemenea, cei care obișnuiesc să se mai plimbe cu barca sau hidrobicicleta în această zonă pot observa cu ușurință cum podurile de deasupra lacului din Cișmigiu se degradează pe zi ce trece. De asemenea, vegetația, care altădată constituia o grădină impresionantă în centrul Capitalei, este lăsată neîngrijită, fiind uscată în multe zone ale spațiului ce ar fi trebuit să fie unul de relaxare.

Mobilierul este vandalizat, iar locurile de joacă au devenit adevărate focare de infecție din pricina găinațului de la porumbei. Leagănele, toboganele și restul pieselor pentru copii sunt acoperite de murdărie, făcând trecătorii să evite acest spațiu. Totodată, principalele atracții ale Parcului Cișmigiu au pălit în fața trecerii timpului și a lipsei de grijă a administrației.

Care este motivul pentru care Parcul Cișmigiu este evitat de bucureșteni
Locurile de joacă din Cișmigiu, focar de infecție pentru vizitatori

O inițiativă a Asociației Peisagiștilor își dorește să redea frumusețea Cișmigiului de altădată

Pentru a salva Parcul Cișmigiu, Asociația Peisagiștilor din România – filiala București a trimis recent o scrisoare către Primăria Capitalei, prin care solicită permisiunea de a gestiona parcul. Practic, o serie de specialiști își doresc să se mobilizeze pentru a readuce la viață frumusețea de odinioară a spațiului care astăzi este ocolit de bucureșteni.

Starea deplorabilă în care se află în prezent cea mai emblematică grădină istorică a României se datorează lipsei resurselor financiare aflate la dispoziția administrației publice locale, absenței expertizei necesare precum şi cadrului instituţional format din entităţi cu atribuţii incerte sau contradictorii. Astfel, propunerea noastră are în vedere generarea unui exemplu pentru gestionarea spațiilor verzi atât pentru Municipiul București cât și pentru alte localități din România și, totodată, dorește să ofere o șansă de supraviețuire amenajării istorice a Parcului Cișmigiu în condițiile unei utilizări adaptate zilelor noastre, se arată în scrisoarea semnată de vicepreședintele Asociației Peisagistilor din România, Diana Culescu, potrivit G4media.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...