Ziua Grădinilor Zoologice și a Parcurilor. La Târgoviște găsim prima grădină zoo din Țara Românească

Daniela Alexandru 09.08.2021, 12:27
Ziua Grădinilor Zoologice și a Parcurilor. La Târgoviște găsim prima grădină zoo din Țara Românească

Ziua Grădinilor Zoologice și a Parcurilor. Astăzi, 9 august, se sărbătorește Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și a Parcurilor, iar Târgoviștea se poate mândri cu ambele spații de relaxare care datează de sute de ani. La Târgoviște avem cea mai veche Grădină Zoologică din Țara Românească. Ea datează din vremea domnitorului Petru Cercel, care la vremea domniei sale, spun legendele, aduce în capitala Țării Românești papagali și crocodili.

Ziua Grădinilor Zoologice și a Parcurilor

Povestea Curții Domnești începe atunci când Mircea cel Bătrân decide să mute capitala Țării Românești de la Curtea de Argeș la Târgoviște. Tot Mircea cel Bătrân este cel care pune, pentru prima dată, taxe pe drumul care leagă Târgoviștea de Brașov și face din acest drum unul comercial.

Un alt domnitor important din cei 33 care au domnit la Târgoviște este Petru Cercel, care deși domnește puțin, aproximativ un an și jumătate, reușește să facă extrem de multe lucruri. Mai exact, construiește în doar șase luni un Palat Domnesc și Biserica Mare Domnească, la care se spune că au lucrat 1000 de oameni, în trei schimburi.

De asemenea, Petru Cercel aduce apa curentă la Târgoviște prin tuburi de pin de la aproximativ 5 kilometri și făcând acest lucru reușește să creeze la Târgoviște grădini venețiene, unde aduce specialiști italieni pentru a le realiza dar și o așezare zoologică. Prima din Țara Românească. „A pus să se facă cuști nespus de mari și frumoase, în care să adăpostească sălbăticiuni”, după cum spune Franco Sivori.

Ziua Gradinilor Zoologice sși a Parcurilor
Ziua Gradinilor Zoologice si a Parcurilor

Situată pe latura de nord a Parcului Chindia, în apropierea Complexului Muzeal Curtea Domnească și a Turnului Chindiei, Grădina Zoologică din Târgoviște este amplasată pe locul unde, în 1584, domnul Petru Cercel a amenajat primul colț zoologic din țară. Este așezată într-un cadru natural deosebit, în care abundă vegetația deosebită și diversificată, iar cei ce o vizitează simt bucuria unei relaxări depline într-o oază încărcată de natură și istorie.

Grădina medievală dispare la un moment dat, dar în anul 1957 – a fost înființat un colț zoologic în parcul central al orașului. Începând din anii 1970-1972, Grădina Zoologică s-a mutat în Parcul Chindia, în apropierea Complexului Muzeal Curtea Domnească.

Copiii, părinții și bunicii se vor putea bucura de intrarea gratuită la Grădina Zoologică Târgoviște, luni 09.08.2021, cu ocazia Zilei Internaționale a Grădinilor Zoologice și a Parcurilor și de un program atractiv, organizat pentru a marca importanța conservării biodiversității.

Ziua Gradinilor Zoologice sși a Parcurilor
Ziua Gradinilor Zoologice si a Parcurilor
Urmăriți Impact.ro și pe