Toate cardurile bancare vor fi schimbate. Tot ce trebuie să ştie românii despre noutate

Stan Filon 19.08.2021, 10:41
Toate cardurile bancare vor fi schimbate. Tot ce trebuie să ştie românii despre noutate

Mastercard a venit cu un anunț foarte important pentru toți oamenii care folosesc carduri bancare. Gigantul a anunțat că toate cardurile vor fi schimbate, deoarece este timpul să se despartă de banda magnetică, care a revoluționat idustria de plăți încă din anii 60, dar care acum și-a pierdut utilitatea.

Toate cardurile bancare vor fi schimbate

Mastercard spune că sistemele de securitate din prezent sunt mult mai avansate decât tradiționalele benzi magnetice, așa că a venit timpul să se despartă de acestea. Gigantul spune că acum sistemele contactless sunt dominante atunci când vine vorba despre plățile cu cardul. Așadar, compania anunță că până în 2033, niciun card Mastercard emis nou nu va mai deține banda magnetică.

Compania a făcut anunțul pe site-ul său oficial, unde a făcut și o istorie a cardurilor bancare. Primele carduri de credit din plastic au apărut în 1959, după ce anterior erau folosite carduri din carton. Pentru că nu existau metode automate de plată, magazinele copiau datele de pe card și inițiau plata prin bancă. Banda magnetică a apărut abia în anii ’60, fiind inventată de IBM.

Toate cardurile bancare vor fi schimbate
Toate cardurile bancare vor fi schimbate

Când vor fi schimbate cardurile

Cardurile bancare au evoluat de la simple card-uri ale căror informații erau copiate manual de către casieri, la card-uri magnetice, cu POS-uri conectate la internet și, recent la card-uri cu microcip de verificare și NFC, sau chiar senzor de amprentă pentru autentificarea plăților.

Odată cu schimbarea cardurilor este necesară și înlocuirea POS-urilor mai vechi cu unele care folosesc exclusiv NFC pentru identificarea cardului. Acestea vor începe să apară prin 2024, afirmă Mastercard, începând cu Europa, unde plățile contactless sunt deja majoritare. În SUA, tranziția va avea loc mai târziu, începând cu 2027. Conform Mastercard însă, cardurile prepay din SUA și Canada nu vor fi supuse acestor schimbări.

Decizia a fost luată și după c s-a observat că în primul trimestru din 2021 au fost înregistrate cu un miliard mai multe plăți contactless decât în aceeași perioadă din 2020, în timp ce în trimestrul al doilea, 45% dintre plățile la nivel global au fost de tip contactless. Astfel, plățile cu cardul sunt așteptate să fie realizate fără utilizarea benzii magnetice în proporție de peste 50% în viitorul apropiat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...