Tehnologia care te face să uiți de 5G: ce este Wi-Fi 6 și cum funcționează

Alexandru Ioanid 27.06.2019, 13:49
Tehnologia care te face să uiți de 5G: ce este Wi-Fi 6 și cum funcționează

Tehnologia 5G, cea mai nouă din domeniul internetului de mare viteză și care e implementată, treptat, în mai multe țări va reinventa internetul așa cum îl știm azi. Dar 5G nu reprezintă totul. Mulți spun că viitorul internetului de mare viteză constă, de fapt, în tehnologia Wi-Fi 6, o inovație mult mai puternică și care va schimba totul.

Tehnologia 5G e pe cale să fie adoptată de mai multe țări și reprezintă viitorul internetului de mare viteză și al conectivității de date. Puțin probabil să deții un telefon 5G, dar dacă totuși ai, atunci o poți testa deja în centrul Bucureștiului.

Dar adevăratul salt evolutiv al tehnologiei va fi reprezentat de tehnologia Wi-Fi 6, susțin specialiștii. Această tehnologie va aduce, de fapt, acel internet de ultra-mare viteză, cel despre care știai că va veni într-un viitor care acum nu mai pare atât de îndepărtat.

Combinația dintre tehnologia 5G (referitoare la date) și Wi-Fi 6 va avea rezultate remarcabile.

Ce e tehnologia Wi-Fi 6 și când va fi lansată

Noua tehnologie Wi-Fi 6 va aduce un boost impresionant de viteză pentru rețelele actuale și le va permite utilizatorilor să se conecteze la internet în zonele aglomerate fără ca bateria de la telefon să se descarce accelerat.

Datele arată că, în prezent, aproape 57% din populația lumii este conectată la internet. Viitorul conectivității digitale trebuie să fie unul rapid și facil, iar China și Statele Unite se bat pentru a deține controlul asupra acestuia. Guvernele din toată lumea caută să achiziționeze rețelistica cea mai performantă, iar companiile se bat pentru a pune mâna pe aceste contracte, mizând pe inovație.

Providerii știu că și tehnologia 5G, care utilizează datele mobile, se va aglomera la un moment dat și caută să elimine presiunea prin dezvoltarea rețelei Wi-Fi 6, care să preia din traficul intens„, susțin experții intervievați de CNBC.

Principala diferență dintre 5G și Wi-Fi 6, în contextul rețelisticii deja existente, este abilitatea de a îmbunătăți automatizarea industrială, mașinile autonome, realitatea virtuală și pe cea augmentată.

Iar nevoia de rețelistă și internet de mare viteză este extrem de mare în vremurile actuale, în care conectivitatea înseamnă totul, indiferent de domeniu. Cea mai nouă tehnologie Wi-Fi 6 ar putea fi lansată spre sfârșitul lui 2019 și e consideră un salt uriaș în domeniu, într-o perioadă în care termenul de IoT – Internet of Things – nu mai e de multă vreme unul nou.

Specialiștii cred că, până în 2022, volumul de trafic pe internet, generat într-un singur an, va fi similar cu cel înregistrat în cei 32 de ani de când a apărut internetul.

Urmăriți Impact.ro și pe