REPORTAJ

Cum se comportă artistele de legendă ale României pe litoral, în 2021. Maria Dragomiroiu, impecabilă. Ileana Șipoteanu, mofturi cu chipiu de stewardesă. Mirabela Dauer, ea însăși, unică. REPORTAJ

Cristian Botez 16.08.2021, 16:09

În timpul ultimului raid jurnalistic pe litoral, chiar din acest abia trecut weekend, cu țintă predilectă localul „Cireșica”, din Neptun, reporterul impact.ro se aștepta să-i găsească acolo, la cântare, pe Gheorghe GIGI Gheorghiu, și pe Fuego, de regulă nelipsiți din program. Amândoi absentau, însă, iar Costel Mincă, patronul restaurantului îmi aduce imediat lămuriri:

„Gigi e în Teleorman, la o cântare. Fuego are concert la Chișinău”. Nu apuc să întreb cine e în program în acea seară (sâmbătă n.r.), când își face apariția, în frumoasa grădină plină de trandafiri, deja cu microfonul în mână, Maria Dragomiroiu.

Maria Dragomiroiu, public de 250 de persoane

Cu un zâmbet larg și sincer, impecabilă, cu un superb costum popular, mai cu dantelă, mai subțirel, îi spune reporterului impact.ro, înainte de a se duce pe zona de cântat:

„În fiecare an, de Sfânta Maria Mică vin și cânt aici, un loc foarte drag mie. Mâine (duminică, 15 n.r.) sărbătorim Sfânta Maria Mare, Adormirea Maicii Domnului și vin aici mereu, an de an, în această zi sau cu o zi înainte. În mod normal de această sărbătoare nu se spune La Mulți Ani, dar la noi s-a împământenit așa. Și românii vor să se bucure, iar eu le voi cânta din suflet”.

Iată că așa se și explica faptul că toate mesele erau ocupate, unele lungi, cu grupuri de 10-14 persoane, turiști din toată țara, dar și din Israel. De altfel, din stradă tot veneau oameni, familii, perechi care întrebau de locuri libere. Costel Mincă le răspundea tuturor: „Ne pare rău sunt ocupate toate. Un loc nu am. S-au făcut rezervări pentru doamna Maria încă de acum o lună”.

Mulți rămâneau, însă, în preajma grădinii ca să o asculte pe cea care, fără doar și poate, una din cele mai iubite cântărețe de muzică populară, și care timp de o oră, cât i-a fost programul, a adus desfătare, încântare celor aproape 250 de turiști prezenți.

Cum se comporta artistele de legenda ale Romaniei pe litoral, in 2021. Maria Dragomiroiu, impecabila. Ileana Sipoteanu, mofturi cu chipiu de stewardesa. Mirabela Dauer, ea insasi, unica. REPORTAJ
Mirabela Dauer

Ileana Șipoteanu, mofturi de prințesă cu chipiu de stewardesă

După plecarea Mariei Dragomiroiu, după un scurt interludiu cu piese de evergreen înregistrate, și-a făcut apariția Ileana Șipoteanu, îmbrăcată îndrăzneț. Taior alb pe corpu-i de puștoaică, strîns pe talie și fustă scurtă până la jumătatea pulpelor bronzate, pantofi albi stilleto, cu tocuri de 12-14, și, elementul de senzație, pe cap, un chipiu de stewardesă, albastru-aviator.

Recitalul a fost reușit, unii mai pretențioși i-ar fi spus „comestibil”, iar răutăcioșii ar fi comentat că Ileana ar fi venit cu o casetă AGFA în poșetă. Cântăreața a făcut show profesionist, însă, a relaționat bine cu turiștii puși pe dansat. A zâmbit, a râs, s-a lăsat fotografiată, solo, perechi și în grupuri. Căci, deh, aceasta e schema. Voie bună, clienți, consumație, bani, ura și la altă cântare.

La plecare, așa pe fugă, Ileana Șipoteanu s-a așezat la o masă mai ferită, de pe veranda restaurantului, să-i țină companie marii artiste a muzicii românești, Mirabela Dauer. Și cele două doamne, după ce reporterul impact.ro le-a cerut permisiunea, și-au apropiat scaunele pentru câteva fotografii. Se pare însă că Ilenei nu i-a convenit că a fost pozată cu telefonul mobil. A solicitat să vadă fotografiie, iar semnatarul acestor rânduri i-a spus că lumina ambientală era spre verde, de la jocul instalației de lumini.

Atunci, vădit enervată, a apucat scaunul pe care stătea și s-a întors fix cu spatele la jurnalist, mai mai că nu i l-a așezat acestuia pe picioare. Artista și-a revenit brusc în momentul în care reporterul s-a dus să ia un aparat profesional. Iar chipul crispat i s-a luminat iar cu un zâmbet la vederea unui NIKON de 2000 de dolari.

”Poze, după. Eu când cânt mă cam strâmb”

Mirabela nu a schițat un gest, nicio expresie a feței nu i-a deranjat machiajul perfect. Peste doar câteva minute avea să meargă pe ring. Îmbrăcată larg, în negru, cu botine negre, fine, și-a încept spectaulos recitalul cu nemuritorul „Venți, privighetoarea cântă”. După piesa care a aglomerat instantaneu generosul loc de dans, Mirabela Dauer a făcut un apel să fie fotografiată mai târziu.

„Facem poze după ce cânt, vă rog. Eu când cânt, mă cam strâmb”. Bineînțeles că apelul a fost ignorat și neluat în seamă, turiștii, deja încinși și cu chef de dans și distracție, fericiți că o ascultă pe marea cântăreață, unii dintre aceștia văzând-o, probabil, pentru prima oară pe aceasta, pe o scenă. Scenă, pentru că un artist poate transforma orice spațiu, oricare ar fi acela, terasă sau grădină, într-o scenă.

Show-ul s-a terminat după programul Mirabelei Dauer, ora când „cenușăresele” se duc acasă sau oriunde. Pentru că la miezul nopții, în stil vampiric, încep să bântuie virușii pe străzi. Și se transformă în cifre difuzate a doua zi la știri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cristian Botez
Este reporter special și corespondent Impact.ro, încă din iunie 2021. Pregătit pentru cele mai periculoase zone de război din lume, Cristian Botez s-a remarcat de-a lungul carierei sale prin...