Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri pentru această zi de 15 august

Daria Petrescu 15.08.2021, 09:13
Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri pentru această zi de 15 august

Adormirea Maicii Domnului este pomenită în fiecare an pe 15 august. Este una dintre cele mai importante sărbători din timpul verii. De asemenea, în această zi este sărbătorită Ziua Marinei, pentru că Sfânta era considerată ocrotitoarea marinarilor. Această sărbătoare este una încărcată de tradiții și obiceiuri, pe care creștinii le respectă cu sfințenie. Tradiții și obiceiuri pentru această zi de 15 august

Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri pentru această zi de 15 august

Multe dintre tradiții și obiceiuri sunt păstrate cu sfințenie în zona rurală, când credincioșii merg la slujba de la biserică și dă de pomană pentru sufletul celor care nu mai sunt printre noi. Iată care sunt cele mai cunoscute tradiții și superstiții de Adormirea Maicii Domnului.

În calendar ortodox 2020, Sfânta Maria este sărbătorită de două ori. Pe 15 august, atunci când creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului și pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Tradiții și superstiții de Adormirea Maicii Domnului

– nu trebuie să munceşti sau să trebăluieşti, dacă ești însărcinată. Asta pentru ca bebelușul tău să se nască sănătos.

– femeile însărcinate care nu respectă această tradiţie vor avea dureri mari la naştere

– Fetele care doresc să se mărite trebuie să spele cu apă de busuioc

-ziua de 15 august este ultima zi a verii când florile pot fi culese şi să fie bune de leac.

– scapă de necazuri grele, de boli, de pagube și capătă în schimb alinare și împlinire, cel care se roagă și ține post negru de Adormirea Maicii Domnului.

-de Adormirea Maicii Domnului se oficiază slujbe importante și se organizează hramuri;

– este interzis ca în această zi să îţi tunzi părul şi să îl arunci

– dacă nu respecţi întocmai aceste datini, dracul va râde, iar Maica Domnului se va întrista

– se obișnuiește că femeile să meargă la biserică și să împartă struguri pentru cei trecuți la cele veșnice

– În dimineața zilei în care este cinstită Adormirea Maicii Domnului se obișnuiește că femeile să meargă la biserică și să împartă struguri pentru cei trecuți la cele veșnice.

-Există zone în  se dau pentru sufletele celor decedați prune coapte și faguri de miere.

-ciobanii coboară oile de la munte, bărbații își schimbă pălăria cu căciulă;

-Se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb și dormitul pe prispă;

-Schimbările de anotimp au fost interpretare în popor că fiind semne ale tristeții naturii, care regretă plecarea Sfintei Fecioare.

Acatist de Adormirea Maicii Domnului

„Slavă Ție, Dumnezeul nostru. Împărate ceresc. Sfinte Dumnezeule. Preasfânta Treime. Tatăl nostru. Că a Ta este împărăția. Miluiește-ne pe noi. Slavă. Doamne, miluiește-ne pe noi.

Și acum. Ușa milostivirii. Apărătoare Doamna, pentru biruință mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, că ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea fecioară”.

Rugăciune către Maica Domnului

„ O, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, ceea ce eşti mai presus decât heruvimii şi mai cinstită decât serafimii, Fecioară de Dumnezeu aleasă, bucuria tuturor celor necăjiţi; dă-ne mângâiere şi nouă, celor ce suntem în necazuri, că, afară de tine, altă scăpare şi ajutor nu avem.

Tu singură eşti mijlocitoarea bucuriei noastre, şi ca Maica lui Dumnezeu şi Maica milostivirii, stând înaintea Prestolului Preasfintei Treimi, poţi să ne ajuţi nouă. Că nimeni din cei ce se roagă ţie cu credinţă nu este ruşinat.

Auzi-ne şi acum, în ziua necazului nostru, pe noi cei ce cădem înaintea icoanei tale şi cu lacrimi ne rugăm ţie.

Alungă de la noi toate necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră, întru această vremelnică viaţă şi prin atotputernica ta mijlocire, nu ne lipsi pe noi nici de veşnica şi nesfârşita bucurie, întru Împărăţia Fiului tău şi Dumnezeului nostru. Amin”.

 

Urmăriți Impact.ro și pe