Gestul pe care l-au făcut pompierii români pentru un medic grec. ”Altfel îmi lua foc satul”

Ioana Bucur 11.08.2021, 12:53
Gestul pe care l-au făcut pompierii români pentru un medic grec. ”Altfel îmi lua foc satul”

Cei 108 pompieri români trimiși să se lupte cu incendiile ce au devastat regiuni întregi din Grecia sunt eroii ultimelor zile pentru localnicii din insula elenă Evia. Un medic grec, mărturii emoționante despre salvatorii noștri.

Un medic grec face mărturisiri emoționante despre pompierii români care se lupă cu incendiile din insula Evia

Mobilizare impresionantă de forțe în insula Evia, una dintre cele mai afectate zone din Grecia de incendiile de vegetație. Localnicii au sărit în ajutorul pompierilor, aducându-le apă și hrană. Printre voluntari se numără și un medic grec, care a făcut facultatea la Iași. Emoționat, bărbatul a povestit cum, dacă nu erau românii, satul în care locuiește ar fi fost distrus de flăcări.

Medicul Dimitris Makris locuiește în Madudi, o localitate cu ieșire la mare, dintr-o zonă a insulei în care incendiile nu au ajuns, după intervenția pompierilor. Împreună cu doi prieteni, a adus sticle cu apă rece pentru pompierii români și greci. Are peste 50 de ani și vorbește o română aproape perfectă, întreruptă doar de pauzele în care își caută cuvintele.

„Am făcut facultatea la Iaşi şi călătoresc destul de des în România. Ultima oară am fost acum doi ani, înainte de pandemie. Şi voi aveţi o ţară frumoasă”, spune medicul, în timp ce dă mâna cu membrii Unităţii Speciale a ISU.

Makris a explicat că dacă nu ar fi fost pompierii români, satul în care locuiește ar fi ars, ceea ce ar fi însemnat că aproape cinci mii de oameni ar fi rămas pe drumuri.

„Vedeţi drumul ăsta şi muntele din faţă? Acolo e Madudi, satul unde locuiesc. Are vreo mie de locuitori, dar acum acolo sunt cam cinci mii de oameni, în total, pentru că sunt şi turişti, avem ieşire la mare.

Dacă focul trecea drumul, îmi ardea satul. Ardea totul. Acum văd că s-a potolit focul. Sunt incendii de pădure în fiecare an la noi, dar niciodată nu-mi amintesc să fi izbucnit atât de multe, dintr-odată”, a explicat el, scrie Libertatea.

Gestul pe care l-au făcut pompierii români pentru un medic grec
Medicul grec Dimitris Makris

Medicul le-a mulțumit românilor pentru ajutorul pe care îl oferă Greciei: „Avem şi noi pompieri, dar sunt puţini şi deja erau foarte obosiţi, o mână de ajutor acum ne-a prins foarte bine, ne-a salvat. Românii sunt oameni bravi, sper să se bucure măcar de ospitalitatea noastră, atât cât putem oferi acum, şi să revină, ca turişti”.

Românii fac echipă cu pompierii din Republica Moldova

Misiunea dificilă a pompierilor români continuă. În a patra zi a intervențiilor, salvatorii de la noi din țară fac echipă cu cei trimiși din Republica Moldova.

„În cea de-a patra zi, acțiunile de stingere a incendiilor vor continua cu 6 mașini de stingere, 2 cisterne și 1 dronă, în zona Spathari. Totodată, șase pompieri vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor.

Alături de ei vor fi pompierii din Republica Moldova, care intervin cu 2 mașini de stingere. În cursul zilei de ieri, forțele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova au sosit în Grecia, în baza de operații a pompierilor militari români. 25 de pompieri care încadrează 4 autospeciale de intervenție s-au alăturat pompierilor salvatori din România, în vederea sprijinirii acestora în lupta cu incendiile de vegetație și fond forestier care au pus stăpânire pe mai multe zone de pe teritoriul elen”, a transmis DSU.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...