Cum sunt, de fapt, prețurile locuințelor în România față de Europa. Studiul surpriză, românii ar trebui să fie extrem de fericiți

Nicu Stan 19.07.2021, 16:02
Cum sunt, de fapt, prețurile locuințelor în România față de Europa. Studiul surpriză, românii ar trebui să fie extrem de fericiți

Cum sunt, de fapt, prețurile locuințelor în România față de Europa. Studiul surpriză, românii ar trebui să fie extrem de fericiți. Un studiu Deloitte arată în câți ani își poate cumpăra un român  apartament, comarativ cu alte țări. Toate amănuntele, în articolul de mai jos.

Sudiu Deloitte. De câte salarii ai nevoie pentru a cumpăra un apartament în România. Care este situația în alte țări

S-a aflat cum sunt, de fapt, prețurile locuințelor în România comparat cu Europa. Studiul este unul surpriză, care ar trebui să îi facă foarte fericiți pe români. Prețul apartamentelor noi vândute în România a crescut cu 3,1% în 2020 față de 2019, ajungând la o medie de 1.322 de euro metrul pătrat, arată un studiu Delloite.

România se situează pe locul patru în topul celor 24 de țări analizate în cadrul raportului Deloitte Property Index 2021, în ordinea crescătoare a prețului la apartamente, după Bulgaria, Bosnia-Herțegovina și Portugalia.

Cate salarii costa un apartament nou in Romania
Cate salarii costa un apartament nou in Romania. Sursa foto: Genial Residence

Austria are cele mai scumpe apartamente

De asemenea, în privința gradului de accesibilitate a locuințelor pentru locuitorii fiecărei țări, calculat în funcție de numărul de salarii medii brute anuale necesare pentru cumpărarea unui apartament nou standard, de 70 de metri pătrați, România se regăsește la jumătatea topului.

Pentru prima dată, Austria a devenit, anul trecut, țara cu cele mai scumpe locuințe dintre cele țările analizate, cu un preț mediu de 4.457 de euro metrul pătrat urmată de Franța, cu 4.421 de euro metrul pătrat.

Prețuri la apartamentele din Germania, Marea Britanie și Israel

Prețuri de peste 4.000 de euro metrul pătrat s-au mai înregistrat, în anul 2020, și în Germania, Marea Britanie și Israel. La polul opus, cu cele mai mici prețuri pentru apartamentele noi tranzacționate, se regăsește Bulgaria, cu o medie de 578 de euro metrul pătrat, urmată de Bosnia-Herțegovina, cu 881 de euro metrul pătrat.

Cele mai mari majorări de prețuri s-au înregistrat, în 2020, în Ungaria, unde prețul de tranzacționare pentru locuințele noi a urcat cu 12,3% față de anul anterior, Olanda și Germania, cu un avans de 10,81%, pentru ficare piață în parte.

Casele s-au scumpit în cele mai multe țări

Per ansamblu, anul trecut, prețurile apartamentelor noi au crescut în 21 dintre cele 24 de țări luate în calcul.

De asemenea, ieftiniri s-au consemnat în perioada menționată în Norvegia, cu aproape 4%, Bosnia-Herțegovina, cu 1,54%, și Italia, cu 1,24%. Țara noastră, cu o creștere anuală de 3,1% a prețurilor în 2020, se plasează pe locul șase în ordinea crescătoare a creșterilor de preț.

De ce s-au scumpit locuințele

”În ciuda incertitudinii care a dominat economia europeană în 2020, în cele mai multe cazuri, piața rezidențială a înregistrat creșteri de prețuri. Această evoluție s-a datorat faptului că cele mai multe țări au raportat o cerere fără precedent pentru locuințe noi la scurt timp după ridicarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei, precum și, cel mai probabil, din cauza creșterii costurilor de construcție și accesibilității finanțării.

Pentru a doua jumătate a anului 2021, majoritatea  participanților la studiu (73%) estimează că prețurile vor continua să crească, într-un climat general inflaționist”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță pentru sectorul Imobiliar.

De câte salarii ai nevoie ca să cumperi un apartament în România

Gradul de accesibilitate a caselor pentru locuitorii din țările analizate este calculat în funcție de numărul de salarii medii brute anuale de care este nevoie pentru a achiziționa un apartament nou standard (70 mp).

Astfel, un român are nevoie de 7 salarii anuale pentru o astfel de achiziție, ceea ce înseamnă un nivel mediu de accesibilitate.

Unde sunt cele mai greu accesibile case

Cel mai greu accesibile locuințe sunt în Serbia, unde este nevoie de 15,2 salarii medii brute anuale pentru un apartament propriu, iar cele mai accesibile sunt în Portugalia, Belgia și Irlanda, unde este nevoie de 3,1 salarii medii anuale.

Pe de altă parte, în România sunt cele mai scumpe credite ipotecare, cu o rată medie a dobânzii de 5,3% pe an. De asemenea, la polul opus se află Portugalia, unde dobânzile pentru astfel de împrumuturi fluctuează în jurul a 1% pe an.

Urmăriți Impact.ro și pe