Alimentul surpriză al anului în România. Creșterile sunt imense în 2021 față de ultimii cinci ani

Nicu Stan 09.07.2021, 17:27
Alimentul surpriză al anului în România. Creșterile sunt imense în 2021 față de ultimii cinci ani

Alimentul surpriză al anului în România. Creșterile sunt imense în 2021 față de ultimii cinci ani. Desspre ce aliment este vorba, vedeți în articolul de mai jos.

Cultura supriză a acestui an agricol. Fermierii care au pariat pe acest aliment au făcut bani frumoși

Alimentul surpriză al anului în România. Creșterile sunt imense în acest an față de ultimii cinci ani.

România ar putea înregostra în acest an agricol cea mai mare creștere din Uniunea Europeană a randamentului la hectarul cultivat cu orez, o cereală pentru care fermierii noștri nu sunt neapărat recunoscuți, dar care atrage tot mai mult interesul investitorilor din străinătate.

Italienii produc orez in Romania
Italienii produc orez in Romania

Italienii fac bani cu orez în România

Astfel, din anul 2019, cea mai mare exploatație cultivată cu orez aparține unui grup de fermieri italieni din zona Piemont, scrie economica.net. Prin cele trei societăți pe care le controlează indirect, aceștia au rulat anul trecut 69,5 milioane de lei.

Anul agricol 2021 ar putea aduce fermierilor care au plantat orez un randament de 5,2 tone la hectar, un rezultat slab dacă ne raportăm la media UE de 6,9 tone, dar unul extrem de bun în comparație cu media locală a ultimilor 5 ani.

România intră pe garta producătorilor de orez

De asemenea, Comisia Europeană estimează pentru România cea mai mare creștere a producției de orez la hectar dintre statele membre, de 17% față de anul trecut și a doua cea mai mare creștere față de media ultimilor 5 ani, de 7,4%, după Grecia, plus 18%.

Cu un rulaj net în valoare de 18 milioane de lei, cu 174,2% peste nivelul anului 2019, compania deținută până în 2019 de către producătorul Riso Scotti, a revenit anul trecut pe profit, respectiv 819.000 de lei.

Cine este pe locul 2

Urmează o a doua companie, care este controlată până luna aceasta în mod oficial de grupul Tellus, prin Tellus Farms Limited- Green Harvest SRL. Potrivit termene.ro, această companie este deținută acum de Farmer Point Banat SRL, controlată de controlată de Tellus Farms Limited, raportând în 2020 o cifră de afaceri de 44,8 milioane de lei, cu 58,7% peste nivelul lui 2019.

Nu în ultimul rând, a treia companie din grup, Risi Vladeni SRL, controlată de Risi Romuno SRL, se regăsește pe poziția a patra în topul APIA și a raportat anul trecut o cifră de afaceri în valoare de 6,7 milioane de lei, cu 9,5% mai mică decât în 2019.

Ce spun italienii care fac bani cu orez la noi în țară

”Din Italia ne-am mutat mai întâi în România, unde ne-am adus toate cunoștințele pe care le-am adaptat teritoriului și climatului. I-am învățat pe localnici tot ceea ce știm, pentru a putea produce în România orez așa cum îl facem în Italia, în Piemont.

I-am învățat pe oameni ce înseamnă a scoate din coajă această cereală foarte prețioasă: a o face albă, cu o metodă tradițională și naturală. Experiența din România este încă în continuă evoluție: ne străduim să obținem rezultate continuu mai bune, reducând în același timp utilizarea resurselor, în special a resurselor de apă”, precizează compania pe site-ul oficial.

Urmăriți Impact.ro și pe