SPECIAL

TOP Cele mai scumpe aparate medicale de la Spitalul Universitar – ce conține buncărul de radioterapie de 30 de milioane de euro

Adriana Olaru 10.06.2021, 13:35

Spitalul Universitar din Capitală este unul dintre cele mai mari și cele mai importante din România. Aici ajung în fiecare zi o mulțime de oameni în stare critică care au nevoie urgentă de operații care să le salveze viața. Spitalul Universitar are un bloc operator ultra-modern inaugurat în 2019, pe vremea în care managerul unității medicale era doctorița Adriana Nica. Aceasta a povestit în exclusivitate pentru Impact.ro ce aparatură de milioane de euro se găsește în spital și cum medicii rezidenți au șansa să vadă live, cu ajutorul unui sistem video unic, cum operează marii profesori.

TOP Cele mai scumpe aparate medicale de la Spitalul Universitar

Blocul operator central de la Spitalul Universitar are 11 săli în care se pot opera zi de zi zeci de oameni aflați în stare gravă. Fiecare sală de operație este dotată cu aparatură de ultimă generație care face diferența între operațiile clasice și cele integrate, adica săli în care echipe multidisciplinare de medici pot participa simultan la intervențiile chiruguicale.

CT-UL MOBIL CARE COSTĂ PESTE 3 MILIOANE DE LEI

„În sala de neurochirurgie există un microscop cu neuronavigație și un fel de CT mobil care îl ajută pe chirug să depisteze tumori, este un fel de GPS cranian, incizia craniană este mică și siguranța pacientului este crescută, nu se lezează vasele de sânge din apropierea zonei chirurgicale și permite recuperarea mult mai rapidă față de o zonă mai mare de intervenție. O-arm ajută la investigații imagistice tip CT, iar neurochirurgul care are nevoie de aceste imagini la finalul oprației, spre exemplu, nu mai trebuie să-l transporte pe bolnav în altă parte, în altă sală”, a explicat Adrian Nica, fostul manager al Spitalului Universitar din Capitală.

CT-ul mobil este unul dintre cele mai scumpe aparate din unitatea medicală și a costat 3.300.000 de lei, cu TVA inclus.

Cele mai scumpe aparate medicale de la Spitalul Universitar
Cele mai scumpe aparate medicale de la Spitalul Universitar

OPERAȚII ULTRA-MODERNE PE CORD DESCHIS

În sala de operații dedicată intervențiilor chirurgicale pe cord deschis este, de asemenea, aparatură de ultimă generație. Aici există un aparat ultra-mdoern, 3D, necesar în toate sălile în care se fac intervenții chirugicale. De asemenea, în sălile de chirurgie generală există laparoscoape, toate dotate cu ecografe care permit vizualizarea structurilor vasculare în timpul operațiilor, dar și siguranța pacientului atunci când specialiștii îi montează catetere vasculare. Întregul Bloc Operator Central de la Spitalul Univeristar a costat 71 de milioane de lei, cu TVA, bani asigurați de la bugetul de stat prin Ministerul Sănătății.

„De asemenea, în sala de operație se găsește și toracoscop si mediastinoscop, laparaoscpoape destinate pentru zona toracelui, pentru afectiunile de la nivelul plămânilor. Cu ajutorul acestora se fac incizii minime, recuperarea bolnavului este mai rapidă și scad costurile de spitalizare. Una este să deschizi întreaga cutie toracică, alta este să faci niște incizii minime”, a mai explicat Adriana Nica.

CEA MAI SCUMPĂ MASĂ DE OPERAȚIE DIN LUME

În 2019 a fost adusă în premieră la Spitalul Universitar din Capitală, printre altele, o masă de operație extrem de eficientă, dar și foarte costisitoare. Este vorba despre masa de operație tip system cu două blaturi detașabile, special pentru politraumă și considerate în 2019 cea mai performantă din lume. 1.254.000 de lei, cu TVA inclus, a costat aceasta.

„Sunt cele mai scumpe din lume și dacă sunt urgențe cu politraume, de exemplu, bolnavul poate fi pus pe masa și operat pe torace. Acesta nu mai trebuie mutat pe altă masa, în altă sală. Echipa ortopedică poate să intervină să-i opereze picioarele. Această masa îți permite să pui bolnavul în poziții diferite. În 2019, era unică în România”, a mai spus Nica.

BUNCĂR DE RADIOTERAPIE DE 30 DE MILIOANE DE EURO

Pentru ca medicii rezidenți să fie la curent cu tot ce se întâmplă în sala de operații și să vadă cum se acționează în unele dintre cele mai complicate cazuri, la Spitalul Universitar există lămpi chirurgicale dotate cu camere video care transmite imagini live sau înregistrare din sala de operație direct în amfiteatrul medicilor rezidenți.
De departe, unul dintre cele mai spectaculoase proiecte care ar trebui să fie gata în următoarele luni este buncărul de radioterapie. 30 de milioane de euro costă construirea și dotarea acestuia. Printre dotări, spune Adriana Nica, se numără două aparate de radioterapie extrem de precise care se mai găsesc doar în America.

Urmăriți Impact.ro și pe