Motivul real pentru care Comisia Europeană investeşte sute de milioane de euro în sistemul de termoficare din Bucureşti. „E unul dintre cele mai mari din lume”

Ana Anitoiu, Mihai Cheleș 27.05.2021, 16:44

Comisia Europeană a aprobat o investiție de sute de milioane de euro în sistemul de termoficare din Bucureşti, în timp ce unii dintre locuitorii Capitalei se plâng că de la începutul lunii primesc apă caldă sporadic, după ce au întâmpinat astfel de probleme și în timpul iernii. Iată care ar fi motivul real din spatele acestei decizii.

Câți bani investește Comisia Europeană în sistemul de termoficare din Bucureşti

Comisia Europeană a aprobat o investiție de 216 milioane de euro din Fondul de coeziune pentru modernizarea sistemului de termoficare din București. Instituția a precizat că acesta este unul dintre cele mai mari sisteme de transport al energiei termice din lume, furnizând căldură și apă caldă unui număr de peste 1,2 milioane de persoane.

”211,94 km de conducte, echivalentul a 105,97 km de sistem de transport, vor fi înlocuiți pentru a remedia problema actuală a pierderii a aproximativ 28% din căldură între sursă și consumator, arată un comunicat al comisiei”, arată un comunicat transmis de Comisia Europeană.

Motivul real pentru care Comisia Europeana investeste sute de milioane de euro in sistemul de termoficare din Bucuresti
Bani euro

Motivul real pentru care Comisia Europeană investește masiv în sistemul de termoficare din Bucureşti

Însă, motivul real pentru care Comisia Europeană investește masiv în sistemul de termoficare din Bucureşti ar fi altul. Noul sistem de transport al energiei termice va presupune reducerea considerabilă a gazelor ce urmează să fie arse și va include un nou sistem de detectare a scurgerilor. Astfel, România va fi sprijinită în atingerea obiectivului de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în conformitate cu obiectivele Pactului verde european.

”Această investiție a UE în modernizarea unei infrastructuri esențiale pentru capitala României este un bun exemplu de proiect care poate îndeplini simultan obiectivele de îmbunătățire a vieții de zi cu zi a cetățenilor, cât şi cele ale Pactului verde și în materie de schimbări climatice”, a spus comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Nicușor Dan, demersuri pentru îmbunătățirea calității aerului în București

Primarul General al Capitalei a anunțat la finalul săptămânii trecute câteva demersuri pentru îmbunătățirea calității aerului în București. Nicușor Dan a anunțat că în perioada 29 mai – 17 octombrie, în fiecare weekend, sâmbătă și duminică, se va desfășura proiectul ”Străzi Deschise”, prin care șapte zone din centrul Bucureștiului vor deveni exclusiv pietonale.

”Acest proiect este o invitație pentru bucureșteni de a ieși în aer liber, o soluție pentru aer mai curat și pentru sănătate în București. Inițiativa, care a pornit de la Asociația ARCEN, este și un test pentru un program mai amplu pe care vrem să-l organizăm anul viitor, prin care vom extinde astfel de zone pietonale și în cartiere. E un model pe care multe orașe din Europa îl folosesc.

În același context legat de mediul înconjurător, anunț lansarea în consultare publică a caietului de sarcini pentru Planul Integrat de Calitate a Aerului. Va urma o licitație pentru realizarea unui studiu privind nivelul poluării și poluanții atmosferici în București, iar în vara anului viitor să avem studiul realizat și, pe baza lui, să avem și Planul Integrat întocmit și gata de implementare”, a anunțat Nicușor Dan pe pagina lui de Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...