EXCLUSIV

Dacul opincar de la „Chefi la Cuţite”, dezvăluiri savuroase din culise. Ce i-a făcut Cătălin Scărlătescu după emisiune lui Alexandru Ilinca

Andrei Cezar 18.05.2021, 21:22

Unul dintre cei mai simpatici concurenți ai emisiunii ”Chefi la cuțite” a făcut dezvăluiri picante din culisele concursului. Alexandru Ilinca, dacul opincar care i-a impresionat pe chefi cu preparatul, portul și prezența lui, a povestit ce propunere i-a făcut Cătălin Scărlătescu după emisiune, dar și ce anume l-a făcut să îl considere neserios pe Florin Dumitrescu.

Propunere de nerefuzat de la chef Cătălin Scărlătescu pentru opincarul Alexandru Ilinca

Opincar de meserie, Alexandru Ilinca (69 de ani) este invitat de onoare la mai toate târgurile de profil din țară. Îndeletnicirea sa, aflată pe cale de dispariție, l-a purtat în locuri în care a putut să cunoască personalități marcante atât din țară cât și de peste hotare. Prințul Charles de Wales, președintele Franței Emmanuel Macron, ambasadori ai diverselor țări, dar și președintele țării, Klaus Iohannis, sunt doar câțiva dintre cei pe care i-a întâlnit și cărora le-a oferit cadou o pereche de opinci lucrate manual chiar de el.

Poveștile lui Nea Ilinca sunt savuroase. Despre Emmanuel Macron, simpaticul meșteșugar spune că a rămas extrem de impresionat în momentul când l-a cunoscut, în cadrul unei vizite oficiale la Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti” din București.

”Emmanuel Macron intrase într-o transă, de cred că uitase că este președintele Franței. Făcea plecăciuni într-una în fața mea. Mi-era mie rușine de el și nu știam ce să fac. În momentul acela i-am pupat mâna. M-a sensibilizat foarte tare. De fapt, eu l-am sensibilizat pe el și el pe mine. Președintele Iohannis era în spatele său. I-am dat și lui o pereche de opinci. Inițial încurcasem numerele, pentru că Iohannis are piciorul mai mare. Eu le-am făcut pe mărime, că am experiență, dar inversasem perechile. I-am spus domnului Iohannis: ”Opinca face piciorul frumos și vă scapă de varice”. A stat puțin și m-a întrebat ”Este adevărat că face piciorul frumos?” I-am răspuns că îl face doar dacă le poartă.

Lumea m-a întrebat, apoi, de ce am i-am pupat mâna lui Macron. Le-am răspuns că eu sunt crescut și educat la țară și acesta este respectul țăranului față de oaspeți. La mine în comună, mama pupa mâna la felcer, învățătoarei, nașilor, preotului. Atunci așa am considerat că trebuie făcut.”, a declarat pentru Impact.ro Alexandru Ilinca.

Ilinca Alexandru, opincarul care a facut senzatie la emisiunea ”Chefi la cutite”
Ilinca Alexandru, opincarul care a facut senzatie la emisiunea ”Chefi la cutite”

”Tu, ca persoană, trebuie să fii o poveste”

Poartă cu mândrie straiele populare care au peste 100 de ani vechime și spune că bucuria sa cea mai mare este că a reușit să promoveze opinca ”la cel mai înalt nivel”. Este trist că în prezent mai sunt puțini oameni care mai practică această meserie. De aceea se străduiește să meargă la cât mai multe evenimente, astfel încât oamenii să păstreze măcar în amintire meșteșugul românesc.

”Eu duc mai departe acest meșteșug pe cale de dispariție. Un costum popular nu este complet dacă nu are opinca. Din zona noastră, a Olteniei, cam eu aș fi singurul opincar, cu toate că am mai învățat și alți oameni acest meșteșug. Chiar sute pe persoane am învățat să lucreze. Dar nu este suficient să știi doar să faci opinci. Tu, ca persoană, trebuie să fii o poveste, să știi multe lucruri despre tradiții, obiceiuri și să fii o poveste prin prezență și ceea ce exprimi. Trabuie să fii atrăgător, că dacă stai ca o statuie nu prezinți interes.”, a mai povestit Nea Ilinca.

 

Ilinca Alexandru, opincarul care a facut senzatie la emisiunea ”Chefi la cutite”
Ilinca Alexandru, opincarul care a facut senzatie la emisiunea ”Chefi la cutite”

”Scărlătescu mi-a spus că mă aștepta de mult”

Originar din comuna Orlești, județul Vâlcea, Alexandru Ilinca a făcut senzație și în emisiunea ”Chefi la cuțite”, Sezonul 8. Prin portul său tradițional, ce ne duce cu gândul la strămoșii daci și preparatul făcut după o rețetă din aceleași vremuri – urdă prăjită cu jumări, cârnăciori și mămăligă – a câștigat repede simpatia chefilor. În etapa preliminară a primit doar două cuțite: de la Sorin Bontea și Florin Dumitrescu. Chiar dacă preparatul său nu a fost pe gustul lui chef Cătălin Scărlătescu, acesta i-a făcut o propunere de nerefuzat.

”Am luat două cuțite. Scărlătescu nu mi-a dat, dar după aceea a venit la mine să îmi ceară numărul de telefon și mi-a zis că sunt ceea ce aștepta el demult. M-a întrebat dacă vreau să colaborez cu el. Am înțeles că are Festivalul scoicilor, dar nu i-au dat voie să îl țină din cauza pandemiei. Dacă se va face anul acesta și mă va chema poate voi merge, dacă nu, nu este o problemă.”, ne-a dezvăluit meșteșuarul.

Spune că nu regretă că nu a ajuns în etapele superioare ale competiției pentru că scopul participării sale a fost ca oamenii să îi cunoască preparatul și tradițiile. Totuși, cu o urmă de dezamăgire a rămas. Întrebat de reporter dacă chef Florin Dumitrescu și-a respectat promisiunea făcută în emisiune de a cumpăra opinci de la el, Alexandru Ilinca a mărturisit că nu, considerând că ”totul ține de publicitate”.

Urmăriți Impact.ro și pe