Cavalul, reînviat de tineri. Cine este artistul care duce mai departe arta celui mai vechi instrument muzical românesc

Andrei Cezar 17.05.2021, 21:59

Renaște unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale românești. După ani buni în care trilurile de caval mai puteau fi auzite doar la concertele de muzică populară, în prezent din ce în ce mai mulți tineri pasionați de instrumente de suflat au început să-l readucă în actualitatea muzicală. Cei mai importanți promotori ai cavalului sunt baieții de la Subcarpați, care au introdus instrumentul cu succes în piesele lor, iar rezultatul a fost de-a dreptul uimitor. Melodiile lor au strâns milioane de vizualizări tocmai datorită autenticității lor și a sunetului inconfundabil de caval.

Cavalul, instrumentul românesc tot mai căutat de tineri

Cavalul românsc este un instrument muzical, asemănător cu fluierul, însă de dimensiuni mai mari. Are cinci găuri și este confecționat din lemn de prun, paltin sau alun. Cei care încă mai fabrică acest instrument sunt meșterii populari pasionați de muzică și tradiții populare. Din păcate au mai rămas foarte puțini. Printre ei se numără și Marin Predușel, un cunoscut interpret și constructor de instrumente muzicale. Cu ocazia aniversării a 85 de ani de la înființarea Muzeului Satului ”Dimitrie Gusti” din București, artistul a fost invitat să promoveze unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale românești.

De mic a început să cânte la fluier, iar mai târziu a trecut la caval. A fost dragoste la ”prima suflare”. A început să le confecționeze singur și în zeci de ani de muncă a învățat toate secretele instrumentului. Vrea să transmită pasiunea pentru caval mai departe generațiilor următoare, însă tinerii nu se mai înghesuie să învețe ca altădată. Totuși, recunoaște că în ultimii ani a observat o creștere a interesului în rândul acestora, față de instrumentul lui de suflet.

Trupa Subcarpați l-a căutat pentru un documentar

”Am tineri care vin din Vâlcea, Craiova, Giurgiu, București la mine să învețe să cânte la caval. Iar acest lucru îmi place pentru că mi-ar părea rău să dispară instrumentele muzicale românești. Cavalul, se spune, că este cel mai vechi instrument românesc.

Cei de la Subcaprați au venit la mine acasă acum vreo 3-4 ani. Au spus: ”Nea Marine, vrem să facem un mic documentar cu matale”. Au văzut că și alte formații cântă cu cavalul și au zis să facă și ei așa ceva. Unii cred că se învață repede, dar nu este așa. Dacă tânărul are ureche muzicală, ține minte melodiile și îi și place, învață repede.”, ne-a mărturisit Marin Predușel.

Marin Predusel si ”invatacelul” Calin
Marin Predusel si ”invatacelul” Calin

”Cavalul m-a salvat din depresie, după despărțire”

La cei 70 de ani pe care îi are, Marin Predușel este o sursă inepuizabilă de inspirație pentru tineri. Albumele sale muzicale reprezintă cartea de căpătâi pentru pasionații de caval. Unul dintre ei este și Călin, danastor de Hip Hop de profesie, ce a venit special pentru a-și întâlni idolul. Tânărul cântă la caval din vara anului trecut și spune că a început să studieze autodidact acest instrument după o despărțire care i-a provocat depresie. Acum a devenit atât de pasionat de instrument încât și l-a tatuat pe picior.

”Am trecut și printr-o perioadă mai dificilă la un moment dat, din cauza unei despărțiri. Am căzut într-o mică depresie, iar când auzeam fluierul tresăream. Mergeam pe la blocuri, pe la geamurile oamenilor și ascultam sunete de genul și chiar am auzit câțiva oameni care cântau. Așa am avut o chemare spre el, iar depresia am depășit-o cu ajutorul cavalului. Până la urmă nimic nu este întâmplător în viață. Chiar ajută foarte mult și ar trebui să îi apreciem enorm pe meșterii populari care mai sunt foarte puțini.”, ne-a povestit Călin.

Marin Predusel si ”invatacelul” Calin
Marin Predusel si ”invatacelul” Calin

Tinerii, tot mai atrași de tradițiile românești

Călin s-a declarat ”fascinat” de combinația dintre Hip Hop și folclorul românesc, transpusă ”nemaipomenit” în cântece de către formația Subcarpați. De altfel, chemarea tot mai evidentă a tinerilor către tradițiile și obiceiurile românești este confirmată și de managerul Muzeului Satului, care ne-a declarat că în anii de dinainte de pandemie, cei mai mulți vizitatori au fost tineri.

”Povestea că tinerii nu mai valorifică ce înseamnă satul românesc și că nu mai apreciză valorile satului, eu cred că este un clișeu. Din cei 910.000 de vizitatori pe care noi i-am avut înainte de pandemie, cei mai mulți au fost tineri și dacă mergeți prin muzeu și vă plimbați pe alei o să vă întâlniți tot timpul cu tineri. Tineri însemnând familii cu copii, copii care vin la atelierele noastre, elevi care fac aici program.

Avem Săptămâna altfel, Școala altfel, Săptămâna fără calculator, în care vin foarte mulți elevi. De asemenea, avem voluntari tineri care vin să facă fie studiu în colecțiile noastre, fie să ne ajute cu expoziția în aer liber. Eu zic că sunt foarte mulți tineri care apreciză acest mod de viață, care apreciză frumusețea arhitecturii tradiționale pe care o văd în Muzeul Satului și obiectelor din muzeu.”, a declarat pentru Impact.ro conf. dr. Paulina Popoiu

Urmăriți Impact.ro și pe