Reportaj. Bucureştenii, în număr mare la Grădina Zoologică, de Paşte. Ce animal a fost ”vedeta” la Zoo Băneasa

Andrei Cezar 04.05.2021, 22:09

Bucureștenii care au rămas în Capitală în minivacanța de Paște s-au putut bucura de activități recreative ca în vremurile bune. Și cum vremea de afară a ținut cu ei, cei care nu au ales drumul muntelui sau al Litoralului s-au putut relaxa la terase, în parcuri sau la Grădina Zoologică. În acest weekend, mii de români au ales să le facă o vizită celor aproape 200 de exemplare de animale exotice din parcul zoologic de la marginea Bucureștiului. Cei mai fericiți au fost, desigur, copiii care au făcut cunoștină pentru pirma oară cu leii, tigrii, sau cu ursoaica Gina, un minunat exemplar de urs brun.

Speciile exotice ale Grădinii Zoologice din Capitală i-au fascinat atât pe copii cât și pe adulți

Porțile Grădinii Zoologice din București au fost deschise și astăzi, în a treia zi de Paște. Și așa cum ne așteptam, mulți au fost cei care i-au trecut pragul și au ales să se bucure de minunatele exemplare existente pe întreaga sa suprafață de aproximativ 7 ha. Coadă s-a format încă de la intrare la casa de bilete, însă distanța dintre persoane era respectată, oamenii înțelegând faptul că înainte de toate primează sănătatea fiecăruia. Traseul pe care trebuie să îl parcurgi în interiorul grădinii este strict delimitat pe aleile sale și organizat astfel încât să poată fi vizitate toate necuvântătoarele.

Printre vizitatori am întâlnit doi tineri îndrăgostiți care nu mai vizitaseră parcul zoologic de ani buni. Ei s-au declarat plăcut surprinși de organizarea acestuia: ”Nu ne așteptam să vedem atât de multe animale. Ultima dată când am venit aici erau doar câteva specii de păsări și un singur tigru. Acum pare totul mai animat, e o atmosferă mai plăcută.” 

Colecția de animale a Grădinii Zoologice cuprinde 987 de exemplare din 198 de specii exotice din toate colțurile lumii, dar și indigene. Cele mai apreciate atât de cei mari cât și de cei mici sunt fără doar și poate felinele. Printre ele se numără tigrul siberian Luna, jaguarul Mai, tigrii bengalezi Amza și Birlic, leopardul de zăpadă Valdi sau leii Mark și Ella, exemplare pe care parcă nu te mai saturi să le privești.

Și ursoaica Gina este extrem de apreciată de vizitatori. Aflată într-un spațiu generos în care fructele de pădure cresc din belșug, ea are propriile tabieturi la care nu este dispusă să renunțe.

”Gina iese (din bârlog – n.r.) dimineața, în mod deosebit. Îi place foarte mult vara pentru că are rugi cu zmeură și mure pe care le alege singură și le mănâncă. În plus este mare amatoare de M&M’s, adică mămăligă și magiun.

După ce mănâncă, intră în apă.”, mi-a povestit Mariela Vanu, reprezentant al Grădinii Zoologice din Capitală.

Păsările precum pelicanii, păunii sau flamingo, dar și poneii sunt foarte îndrăgiți. Cei mai mari admiratori ai lor sunt în mod special copiii, care ar da orice să îi poată mângâia. Impresionat de coloritul penajului flamingilor, un băiețel îi solicită mamei sale, în inocența specifică vârstei, un lucru imposibil de realizat.

Copil: ”Uite, mami, un flamingo. Știi cât de mult îmi doresc și eu unul…”

Înțelegând dorința celui mic, părintele nu poate să îi promită decât că vor reveni și altă dată la zoo pentru a vizita din nou înaripatele roz.

Bucurestenii, la Gradina Zoologica, in a treia zi de Paste
Bucurestenii, la Gradina Zoologica, in a treia zi de Paste

”Veteranul” Grădinii Zoologice, peste jumătate de secol de viață

O admirație aparte o stârnesc și lupii albi, cărora li se mai spune și lupi de tundră. Blana lor imaculată și statura impunătoare îi determină pe cei prezenți să își consume memoria telefonului cu fotografii. O fetiță încearcă să ademenească femela prezentă la câțiva metri cu apelativul ”cuțu-cuțu”, convinsă fiind că este doar ”un cățel”.

”Lupii sunt meteorologii de serviciu. Atunci când urlă, înseamnă că se schimbă vremea.”, mai povestește Mariela Vanu.

Cel mai în vârstă exemplar al Grădinii Zoologice este condorul care are 54 de ani, iar cel mai nou membru al habitatului este un pui de mara de Patagonia, un marsupial jucăuș de doar câteva luni. În perioada pandemiei, la Grădina Zoologică s-au efectuat doar lucrări de întreținere, respectiv refacerea perioadică și menținerea suprafețelor vopsite, lucrări de întreținere curentă și reparații atât în interiorul amplasamentelor cât și în spațiile adiacente.

În momentul de față, din cauza situației epidemiologice, reptilariul nu poate fi vizitat pentru că se află în spațiu închis.

Prețul biletelor de intrare este de 15 lei pentru adulți, 7 lei pentru copii, studenți și pensionari. Orarul de vizitare este de marți până duminică inclusiv, între orele 9-19, însă de la ora 18 casa de bilete se închide.

Urmăriți Impact.ro și pe