Telefoanele iPhone vândute în Rusia sunt diferite față de restul. Compromisul pe care a trebuit să-l facă Apple

Cristian Cojocaru 17.03.2021, 13:35
Telefoanele iPhone vândute în Rusia sunt diferite față de restul. Compromisul pe care a trebuit să-l facă Apple

Unul dintre cele mai populare terminale din lume, iPhone, sunt diferite în Rusia față de restul lumii. Pentru a putea supraviețui pe piața telefoniei mobile, gigantul Apple a trebui să facă un compromis cu privire la telefonul dezvoltat.

Telefoanele iPhone din Rusia sunt diferite

Apple a acceptat un compromis din partea Rusiei, având drept scop suprviețuirea terminalelor produse de către companie, pe piața de telefonie mobilă a rușilor. Astfel, Apple a acceptat să afișeze pe iPhone-uri precum și pe celelalte dispozitive ale sale aflate la o primă utilizare un dialog în care este propusă instalarea unor aplicații aprobate de către guvernul rus.

Potrivit ziarului Vedomosti, dacă utilizatorul nu dorește să selecteze una dintre aplicațiile propuse pentru a fi preinstalate la configurarea de bază a dispozitivului proaspăt achiziționat și activat pe teritoriul Rusiei, atunci acea aplicație nu va fi instalată pe telefonul mobil. Gigantul Apple consideră că această măsură a fost luată în scopul de a respecta o lege care a fost adoptată de către parlamentarii ruși. Legea începe să producă efecte începând cu data de 1 aprilie a acestui an.

În noile reguli se impune ca toate dispozitivele vândute pe teritoriul Rusiei, iar dintre acestea fac parte și computerele, tabletele, smarphone-urile și televizoarele smart, să includă aplicații preinstalate, aplicații care au fost atent selectate de către guvernul rus.

Telefoanele iPhone din Rusia vin cu un set de aplicații preinstalate aprobate de către guvernul rus
Telefoanele iPhone din Rusia vin cu un set de aplicații preinstalate aprobate de către guvernul rus

Criticii cred că aplicațiie sunt dezvoltate pentru supraveghere

Aceste aplicații includ servicii de social media, aplicații de servicii publice în scopul plătilor dar și instrumente de protecție antivirus. Selecția de aplicații cuprinde și un serviciu de e-mail, Mail.ru, sistemul de plăți MIR precum și platformele rețelelor de socializare VKontakte și Odnoklassniki.

În pachetul aprobat de către liderii de la Kremlin este prevăzut și software-ul antivirus devoltat de către compania Kasperky Lab. După cum afirmă RFE, Radio Europa Liberă, acordul dintre Apple și guvernul rus conține de fapt un compromis acceptat de către Rusia. Utilizatorii platformei Google nu vor beneficia de acest lucru, astfel că pachetul de aplicații va veni deja preinstalat pe toate dispozitivele care rulează sistemul de operare Android, iar utilizatorii nu au posibilitatea de a refuza pachetul respectiv.

Deși scopul oficial al aceste legi este de a sprijinii dezvoltatorii ruși de aplicații să ajute cetățenii în a-și utiliza dispozitivele, criticii sunt de o cu totul altă părere. Aceștia cred că de fapt guvernul sugerează aplicațiile în scopul de a fi folosite pentru supravegherea în masă a populației din Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe