EXCLUSIV Scandalul tabletelor din școli degenerează. Monica Anisie se laudă ca a distribuit dispozitivele, însă situația este complet diferită

Ana Maria Păsat 20.10.2020, 11:12
EXCLUSIV Scandalul tabletelor din școli degenerează. Monica Anisie se laudă ca a distribuit dispozitivele, însă situația este complet diferită

Condiții greu de îndeplinit ca un elev să primească tableta: copiii părinților care dețin un telefon mobil cu net, chiar dacă aceștia sunt plecați la muncă, nu se încadrează!

Scandalul tabletelor din școli degenerează

Școlile din capitală se pregătesc să intre în scenariul roșu, după ce Bucureștiul a depășit pragul de infectări de 3 la mie. Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, declară că a distribuit nu mai puțin de 8.057 de tablete și va monitoriza dacă acestea au ajuns în unităţile de învăţământ din Capitală.

“Ministerul Educaţiei, prin Programul Şcoala de Acasă, a dat către IŞMB 8.057 de tablete care au fost împărţite către inspectoratele şcolare de sector săptămâna trecută. Voi monitoriza astăzi această activitate. Voi vedea dacă au ajuns tabletele în unităţile de învăţământ aşa cum mi-au raportat inspectorii şcolari de sector. Complementar, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a alocat către IŞMB peste 5.275.000 milioane de lei pentru a achiziţiona un stoc de rezervă. IŞMB mi-a raportat că deja se află în procedură de achiziţie publică pentru 1.750 de laptopuri”, a spus ministrul, la sediul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti..

Ceea ce omite însă să precizeze șefa Ministerului Educațăiei și Cercetării este faptul că foarte puține familii se încadrează în condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un elev pentru a primi de la școală un astfel de dispozitiv!

Scandalul tabletelor din scoli degenereaza
Scandalul tabletelor din scoli degenereaza

Risc de închisoare pentru o tabletă!

Mai precis, părinților care au solicitat primirea unei tablete pentru copiii care nu dețineau vreun dispozitiv personal, li s-a cerut să prezinte o declarație pe propria raspundere că nimeni din familie nu deține un abonament la internet și niciun alt dispozitiv electronic: calculator, tabletă sau telefon mobil! Se specifică, de asemenea, că se sancționează falsul în declarații conform legii (cu închisoare de la 3 luni la doi ani sau cu amendă). Criteriile sunt considerate absurde și mai mult de jumătate dintre familiile ale căror copii aveau nevoie de tablete pentru buna desfășurare a învățământului online au renunțat la acestea!

”Am fost anunțată că ni s-a aprobat cererea, și să  mă prezint la școală pentru a ridica tableta pe care urmau să o folosească toți cei trei copii ai mei. Odată cu aprobarea mi s-a adus însă la cunoștință și faptul că trebuie să mă prezint cu o declarație pe proprie răspundere, cum că nu deținem niciun dispozitiv cu conectare la internet. Atât eu, cât și soțul, avem telefoane mobile, nu cred că sunt multe personae în capitala zilelor noastre care nu au așa ceva..

Doar că suntem plecați la muncă, iar copiii rămân cu bunicii, iar aceștia nu au cum să dispună de telefoanele noastre personale. Am renunțat să mai ridic tableta respectivă, doar nu puteam risca să fac închisoare sau să primesc o amendă pentru o tabletă. Așa ceva este inadmisibil! Stai că-ți dăm, dar de fapt nu-ți dăm dacă nu faci fals în declarație”, ne-a mărturisit o mama a trei elevi la o școală din capitală. În situația acesteia se află alte sute de familii, rămase astfel fără tabletele promise!”

Sectorul 1, privilegiat

În sectorul 1, toți copiii, indiferent de situația lor socială, au primit tablete încă de la începutul anului școlar. Acestea au fost însă oferite de fostul primar, Daniel Tudorache, printr-un program al Primăriei sectorului 1, fără ca părinților să li se ceară să completeze vreo declarație.

Urmăriți Impact.ro și pe