Protest în faţa Tribunalului Bucureşti pentru clasarea dosarului 10 August. Ce mesaj a fost proiectat pe clădirea instanței

Ana Anitoiu 03.03.2021, 19:28

Un protest față de clasarea dosarului privind intervenția în forță a jandarmilor la manifestația diasporei de la data de 10 august 2018 a fost organizat miercuri seară, în fața Tribunalului Bucureşti. Prim-ministrul Florin Cîțu s-a declarat ”dezamăgit” de hotărârea ce a fost luată în instanță și le-a făcut o promisiune românilor.

Protest față de clasarea dosarului 10 August. ”Judecăm și noi ceva?”

Update ora 19:28. Mai multe persoane s-au adunat în fața Tribunalului București, miercuri seară, pentru a protesta față de clasarea dosarului 10 August. Manifestanții cer ca vinovații pentru violenţele ce au avut loc în Piaţa Victoriei la acea dată, în 2018, să fie traşi la răspundere. Aceștia au anunțat că vor apela la CEDO și au proiectat mesajul ”Judecăm şi noi ceva?” pe clădirea instanţei.

De asemenea, manifestanții au dus un elefant roz în fața Tribunalului și protestează cu pancarte pe care au scris mesaje precum: ”Ruşine, justiţia română”, ”România, stat poliţienesc”, ”Vrem vinovaţii pentru Jandarmiada 10 august”. Între scandări s-au numărat: ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”, ”Ne vedem la CEDO”, ”Toţi plătim judecători, să salveze infractori” și ”Jandarmeia să-nfunde puşcăria”.

Ce au anunțat organizatorii protestului față de clasarea dosarului 10 August

Protestul a fost anunțat de comunitatea Declic, alături de reprezentanţi ai mai multor grupuri civile, pentru ora 18.00. Manifestația va avea mesajul ”Ruşine, Justiţia Română! Ne vedem la CEDO”, faţă de hotărârea definitivă a judecătorului Daniela Isabela Miheţ de la Tribunalul Bucureşti de clasare a dosarului 10 August. Organizatorii au precizat că vor susține deschiderea unui proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

”Astăzi justiţia din România şi-a arătat faţa întunecată. Am ieşit în stradă pentru a apăra independenţa justiţiei, am fost gazaţi şi loviţi, pentru ca un judecător să îşi bată joc de noi şi să îi salveze pe vinovaţi. Niciun şef al Jandarmeriei, responsabil pentru gazarea şi rănirea a sute de oameni, nu mai poate fi acum tras la răspundere. Doar CEDO mai poate face dreptate în acest caz, aşa că ne vom adresa Curţii Europene”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniilor pe Justiţie, potrivit unui comunicat al Comunităţii Declic.

Protest in fata Tribunalului Bucuresti pentru clasarea dosarului 10 August. Florin Citu:
Florin Citu

”Același model de mușamalizare ca în cazul dosarelor Revoluţiei şi Mineriadelor”

Organizatorii protestului au acuzat faptul că închiderea dosarului 10 August a avut loc în iuda faptului că DIICOT nu a desfășurat o anchetă corectă. Aceștia reclamă că procurorii n-au audiat nici un martor și nicio persoană vătămată și că unele probe tehnice nu au fost solicitate. ”În aceste condiţii, închiderea cercetărilor nu poate fi decât abuzivă”, au precizat ei.

Mai mult, aceștia au spus că s-a mers pe ”același model de mușamalizare” ca în cazul dosarelor Revoluției și Mineriadelor ce încă sunt plimbate între parchete și instanțe. ”Una dintre cele mai violente acţiuni împotriva cetăţenilor de după Revoluţie riscă să aibă aceeaşi soartă”, au mai transmis organizatorii.

Premierul Florin Cîțu, despre clasarea dosarului 10 August

Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat miercuri, la Palatul Victoria, că a discutat cu ministrul Justiției, Stelian Ioan, cu privire la dosarul 10 August, după decizia Tribunalului de a respinge cererea DIICOT de redeschidere a anchetei. Premierul s-a declarat ”dezamăgit” și a făcut o promisiune, în timp ce magistrații de la Tribunalul București au transmis că o decizie se ia pe baza unui probatoriu, ”nu pe bază de emoții și sentimente”.

”Este o decizie a tribunalului și nu pot să comentez decât ca cetățean. Sunt dezamăgit să văd că în România nimeni nu a tras în noi la Revoluție, nimeni nu răspunde pentru mineriade și avem iar un eveniment unde e foarte greu să găsim responsabili. În ceea ce mă privește, mă voi asigura că niciodată cetățenii României nu vor mai avea de suferit de pe urma unui stat abuziv, cum au fost astfel de situații. Am stat de vorba cu ministrul Justiției, vom vedea dacă mai există alte căi de atac, dacă se mai poate ceva sau nu în acest moment. Aștept opinia experților”, a declarat Florin Cîțu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...