Care este cea mai înaltă clădire din Europa. Culmea, nu se află într-o țară membră UE

Ana Anitoiu 25.02.2021, 13:16

Oamenii au fost fascinați dintotdeauna de întinderea cerului și au reușit, prin mijloace diverse, să cucerească altitudini impresionante, ba chiar să ajungă în spațiul cosmic. Cea mai înaltă clădire din Europa măsoară 462 de metri înălțime, are 87 de etaje și nu se află într-o țară membră a Uniunii Europene. Construcția acestui zgârie-nori a fost încheiată în urmă cu câțiva ani și reprezintă sediul celei mai mari companii dintr-o țară, dar și o atracție pentru turiști.

Care este cea mai înaltă clădire din Europa

Titlul de ”cea mai înaltă clădire din Europa” îi revine unui zgârie-nori aflat în Sankt Petersburg, Rusia. Se numește Lakhta Center și va găzdui cea mai mare companie din această țară, Gazprom. Construcția a fost încheiată în anul 2018 și a costat în jur de 2 miliarde de dolari, adică aproximativ 1,5 miliarde de euro. Data la care va fi inaugurată nu a fost anunțată oficial încă.

Conform informațiilor oficiale, primele 52 de etaje din cele 87 ale celei mai înalte clădiri din Europa vor fi destinate birourilor Gazprom, în timp ce etajele superioare vor fi spații publice. Lakhta Center are cea mai înaltă punte de observare din lume, aflată la 360 de metri înălțime, cu un planetariu cu o capacitate de 140 de persoane, precum și un restaurant la care clienții vor putea ajunge cu lifturi rapide și din interiorul căruia vor putea admira orașul. În plus, aceasta are o sală de evenimente cu o capacitate de 494 de locuri, ce se va putea transforma complet, astfel încât să se împartă în două și să poată găzdui de la conferințe și prezentări de modă până la concerte și chiar spectacole de patinaj.

Care este cea mai inalta cladire din Europa. Culmea, nu se afla intr-o tara membra UE
Lakhta Center, cea mai inalta cladire din Europa

Top 5 cele mai înalte clădiri din Europa

De altfel, în top cinci cele mai înalte clădiri din Europa se găsește una singură care se află într-o țară a Uniunii Europene. Până la Brexit, aceasta era The Shard din Londra, pe locul patru, cu o înălțime de 310 metri. Acum, locul a fost ocupat de un alt zgârie-nori: Varso Tower din Varșovia, cu aproximativ aceeași înălțime. Topul cinci arată așa: Lakhta Center (462 de metri, Sankt Petersburg), Turnul Federației (374 de metri, Moscova), OKO: South Tower (354 de metri, Moscova), Mercury City Tower (339 de metri, Moscova) și Varso Tower (310 metri, Varșovia).

Potrivit dezvoltatorului Varso Tower, acest zgârie-nori va fi o clădire de birouri. Preconizat să fie inaugurat în anul 2022, acesta urmează să fie dotat cu o zonă pentru panoramă şi două lifturi rapide din sticlă ce vor transporta vizitatorii cu o viteză de opt metri pe secundă. Această clădire deține și spații pentru restaurante şi baruri din care turiștii să poată admira în liniște oraşul.

Care este cea mai înaltă clădire din lume

Totuși, cea mai înaltă clădire din Europa este abia pe locul 14 în clasamentul celor mai înalte clădiri din lume. Campioană absolută la această categorie este Burj Khalifa. Această clădire din Dubai măsoară 828 de metri înălțime, are 163 de etaje și aproape 60 de lifturi. Turnul are și un parc fabulos, construit la fel ca el, adică inspirat din Crinul păianjen.

Construcția impresionantei clădiri Burj Khalifa a început la data de 21 septembrie 2004, iar exteriorul fiind finalizat la 1 octombrie 2009. Aceasta a fost inaugurată oficial la data de 4 ianuarie 2010. Costurile totale ale proiectului au fost de 1,5 miliarde de dolari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...