De câte tipuri sunt mamele și cum își cresc fiecare dintre ele copiii

Emanuela Pană, Radu Oprișan 08.02.2021, 11:04

Relația mamă-copil este definitorie pentru dezvoltarea armonioasă a celui mic, dar și pentru transformarea acestuia în adultul de mâine. Specialiștii au identificat cinci tipologii de părinte care definesc evoluția copilului, caracteristicile lor principale, punctele forte și punctele slabe. Tu din care categorie faci parte?

De câte tipuri sunt mamele

Le vezem zilnic pe stradă, la job, acasă, în filme și mereu prezente la ședințele cu părinții: mama care arată tot timpul ca scoasă din vitrină, mama care își ține copilul din scurt, mama care se consideră cea mai bună prietenă a copilului ei sau mama care se ocupă singură de o întreagă afacere și de doi copii.

Poate că nu îți place să te identifici ca făcând parte dintr-o singură categorie, dar s-ar putea să îți facă plăcere să citești despre ele, pentru că te va ajuta să înțelegi și să interpretezi mai ușor unele lucruri. Ca să scurtăm vorba, iată care sunt cele 5 tipuri de mame care apar cel mai frecvent în materialele de parenting:

1. Mama tip burete 

Acest tip de mame sunt mai mult decât empatice și se transpun în trăirile pe care le au copiii lor, astfel că dacă cei mici sunt fericiți și ele sunt fericite, dacă aceștia sunt triști și ele simt și trăiesc tristețea.

Recomandare: Chiar dacă aceste mame sunt considerate ca fiind cel mai aproape de copil și mereu gata să îl sprijine, uneori pot da senzația că îl sufocă. Așadar, dacă și tu faci parte din categoria mamelor de tip burete, nu uita că cei mici au și ei nevoie de puțin spațiu. De asemenea, ar trebui să încerci să nu te mai lași copleșită de emoțiile sau evenimentele prin care trece cel mic. Fii puternică!

2. Mama de piatră

Mamele din această categorie contrastează puternic cu cele despre care am vorbit adineaori. Spre exemplu, dacă cel mic își dorește să meargă într-o excursie ea îl lasă, fără să se arate îngrijorată, iar dacă acesta pățește ceva îi sare imediat în ajutor, dar îți păstrează mereu calmul. Mama de piatră este o persoană organizată, care ia pe loc cele mai bune decizii. Nu își manifestă foarte puternic afecțiunea, însă este acolo când ai nevoie de ea.

Recomandare: Dacă și tu ești o „mamă de piatră“, amintește-ți că, uneori, prichindelul tău are nevoie de cineva care să-i asculte visele și să visese împreună cu el. Totodată, copilul are nevoie ca părintele să îi accepte emoțiile și să îl asculte atunci când trece printr-un moment dificil.

3. Mama care controlează

Acest tip de mamă mai este cunoscut și sub denumirea de „elicopter“, deoarece pare că se învârte tot timpul în jurul copilului ei. Ea va ști mereu detalii de genul: unde este acesta, ce face, cu cine, când se întoarce, etc. De asemenea, o mamă care controlează va încerca să afle mereu ce gândește cel mic, ce planuri are sau ce simte în legătură cu diverse lucruri. Siguranța și dezvoltarea optimă a copilului sunt prioritățile „mamelor elicopter“ și le vor îndeplini cu orice preț.

Recomandare: Te înscrii și tu în această categorie? Dacă răspundul e da, atunci ar trebui să știi că acțiunile tale te-ar putea costa chiar relația cu propiul copil. Pe măsură ce cresc, copiii au nevoie de mai multă autonimie și de mai puțin control din partea ta. Lasă-i libertatea de a alege.

Citește și: Neymar e lovit de ghinion. Cum îl afectează pe fotbalist relația mamei sale cu un bărbat mai tânăr cu 30 de ani

Cum își crește fiecare copilul

În primii ani de viață, mama reprezintă întreaga lume pentru un copil. Mai târziu, cel mic se distanțează pentru a putea explora lumea, însă nu orice mamă înțelege asta sau știe cum să renunțe și să îi ofere prichindelului libertatea de a fi el însuși.

Tipuri de mame. Cum își cresc ele copiii
Tipuri de mame. Cum își cresc ele copiii

4. Mama dezorganizată

Mamele care fac parte din această categorie cred că viața este imprevizibilă, fapt pentru care trăiesc un pic cam… haotic. Ele uită mereu ora la care ar trebui să se prezinte la ședințele cu părinții, detalii despre excursia celui mic, materiile pentru care trebuie să se pregătească acesta pentru a doua zi și alte asemenea. În general, ea lasă impresia că nu reușește să găsească un echilibru între viața de familie și job, și că i se solicită mai multă energie decât dispune.

Recomandare: Dacă faci parte din această categorie de mame, ar trebui să înțelegi că organizarea e cheia. Este dificil, dar nu imposibil. Ai nevoie doar de multă determinare. Poți apela la un calendar în care să-ți notezi toate activitățile copilului și la o agendă în care să îți ții programul zilnic. Vei vedea că ajută. Când simți că situația te depășește, nu ezita să apelezi la ajutorul celor dragi.

5. Mama prietenă 

Dacă îți amintești de filmele „Gilmore Girls“ sau „Gossip Girl“, atunci cu siguranță că ți-ai dat deja seama cum sunt mamele din această categorie. Pentru cei ce nu au văzut producțiile, mamele prietene se distrează împreună cu copiii lor, vorbesc liber despre subiectele pe care alți părinți le consideră tabu și, în general, le oferă copiilor suficientă încredere, lăsându-i să ia propriile decizii, cu riscul de a greși uneori.

Recomandare: Dacă faci parte din această categorie cu siguranță ești o mamă cool, însă nu uita că cei mici au nevoie de părinți care îndeplinească și un rol de monitorizare și stabilire a limitelor. Astfel, ar trebui să faci distincție între situațiile în care se impune să fii prietenă cu copilul și cele în care trebuie să îți manifești autoritatea de părinte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...