Iași: Situație alarmantă, după ce tot mai multe persoane ajung cu arsuri la spital, din cauza sistemelor de încălzire

Elena Avramescu 02.02.2021, 13:55
Iași: Situație alarmantă, după ce tot mai multe persoane ajung cu arsuri la spital, din cauza sistemelor de încălzire

Tot mai multe persoane ajung cu arsuri la spital. Odata cu venirea frigului și a ninsorii, tot mai multe persoane ajung la Spital cu arsuri cauzate de folosirea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire. Săptămâna trecută au fost primiți pacienți și de la Constanța în Spitalul „Sf. Spiridon din Iași, iar aseară alte două persoane au fost transferate din spitalul Suceava cu arsuri.

Tot mai multe persoane ajung cu arsuri la spital

Cei doi pacienți care au fost transportați la Iași nu fac parte din categoria marilor arși, având arsuri pe 8% și respectiv arsuri de gradul III pe suprafața corpului. Pacientul a declarat că a încercat să aprindă focul și a folosit o substanță inflamabilă. Flacăra i-a produs arsură la nivelul feței și la nivelul toracelui superior.

Primul, un bărbat de 63 de ani, are arsură pe 8% din suprafața corporală, gradul II B și III, produsă de flacără. Este internat în clinica de chirurgie plastică și arsuri. Acum este conștient, cu stare de euforie post-consum de alcool, și sperăm într-o evoluție favorabilă. Al doilea este un pacient de 73 de ani, transferat tot din Spitalul Suceava.

Are arsuri de 12% din suprafața corporală care a necesitat și incizie de decompresie la nivelul membrului inferior drept, arsura circulară putând produce un sindrom de compartiment cu afectarea axului vascular și a axului nervos de la nivelul unui membru. De aceea se fac aceste incizii de decompresie, a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, medic-șef UPU SMURD.

Tot mai multe persoane ajung cu arsuri la spital
persoane cu arsuri

„Se utilizează substanțe cu risc inflamabil”

Ambii pacienți sunt internați în secția de chirurgie plastică a Spitalului sfantul spiridon din Iași. Pentru început au fost transportați în sala de operație pentru toaleta primară a plăgilor și vor avea nevoie de tratament în continuare.

Sunt mai frecvente incidentele legate tocmai de sistemele de încălzire, atât în mediul rural cât și în mediul urban. Se utilizează substanțe cu risc inflamabil, se utilizează mijloace de încălzire, uneori improvizate și întotdeauna, în lunile de iarnă sunt mai frecvente arsurile, a completat șefa SMURD Iași.

Cei doi pacienți transportați la Iași puteau să fie tratați și la Suceava în clinica de Chirurgie Plastică deoarece nu fac parte din categoria marilor arși. Întrucât nu exista personal de gardă, au ales să îi transporte în alt județ, ceea ce a creat indignare în rândul personalului din Spitalul „Sf. Spiridon”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...