Medic din Wuhan, acuzaţii grave aduse autorităţilor chineze: „M-au împiedicat să alarmez lumea despre covid-19”

Stan Filon 26.01.2021, 14:01
Medic din Wuhan, acuzaţii grave aduse autorităţilor chineze: „M-au împiedicat să alarmez lumea despre covid-19”

Cum ar fi arătat pandemia de coronavirus, dacă omenirea afla cu câteva săptămâni înainte ca virusul să izbucnească puternic în China? Mulți își pun această întrebare, iar printre ei se numără și un medic chinez care a aflat cât de periculos este virusul, dar nu a fost lăsat să facă totul public! Acesta a adus acuzații grave autorităților din China.

Un medic din Wuhan a recunoscut că a fost împiedicat să vorbească despre coronavirus

Medicul respectiv lucrează chiar la spitalul din Wuhan, orașul unde a apărut prima dată coronavirusul. El a declarat acum că suspecta, împreună cu colegii si, cât de transmisibil este virusul încă de la începutul lunii ianuarie 2020, cu câteva săptămâni înainte ca autoritățile chineze să facă totul public, relatează The Guardian.

În acele săptămâni, când medicul nu a fost lăsat să vorbească, acesta recunoaște că virusul s-a transmis la sute de mii de chinezi! Mărturia medicului apare într-un nou documentar BBC despre cele 54 de zile dintre primul caz cunoscut de coronavirus și instaurarea carantinei în Wuhan. Acest interviu este încă o dovadă în plus că Beijingul a încercat să mușamalizeze totul.

Un medic din Wuhan a recunoscut ca a fost impiedicat sa vorbeasca despre coronavirus
Un medic din Wuhan a recunoscut ca a fost impiedicat sa vorbeasca despre coronavirus

Spitalul s-a umplut de pacienți, în doar câteva zile

Spitalul unde lucrează medicul este chiar în vecinătatea pieței Huanan, epicentrul focarului de coronavirus. Clădirea s-a umplut rapid cu pacienți care acuzau febră mare, dureri de oase, dar și respirație greoaie, chiar în decembrie 2019.

Până pe data de 10 ianuarie Terapia Intensivă a spitalului respectiv era plină, a declarat pentru BBC medicul: ”Era scăpat de sub control, am început să intrăm în panică”.

Medicul care a vrut să vorbească a murit de coronavirus

Cu toate acestea, autoritățile spitalului le-au interzis să vorbească și nu le-au permis să poarte măști, a spus el. ”Toată lumea știa că este o transmisiune de la om la om, chiar și un prost ar ști. Deci, de ce să spun că nu a existat niciuna? Acest lucru ne-a făcut foarte confuzi și foarte supărați”, a mai spus medicul.

Medicul a spus că în câteva săptămâni existau sute sau mii de cazuri suspectate, dar nu aveau mijloace de confirmare. Rapoartele anterioare au arătat că autoritățile de la Beijing au fost conștiente de o posibilă pandemie cu cel puțin șase zile înainte de a avertiza restul țărilor, pe data de 20 ianuarie. Peste 200 de angajați ai spitalului ar fi contractat virusul, iar mai mulți, inclusiv medicul care a avut curaj să vorbească, Li Wenliang, au murit de coronavirus.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...