Reguli pentru alegerea mezelurilor – care sunt variantele sănătoase

Emanuela Pană 24.01.2021, 14:52

O dată la două săptămâni sau chiar la câteva zile, cu toții întocmim liste cu cele necesare casei și familiei noastre și mergem la cumpărături. De cele mai multe ori, pe liste apare și carnea, sub toate formele ei. În acest material îți vom prezenta câteva reguli simple, venite de la specialiștii în chimie alimentară, după care să te ghidezi în alegerea celor mai proaspete și de calitate mezelurilor.

Reguli pentru alegerea mezelurilor

Fie că vorbim despre carne pentru gătit, mezeluri sau specialități din carne, aceste preparate de origine animală servesc drept hrană celor mai mulți dintre noi. De una dintre cele mai ridicate incidențe de consum din piața alimentară – 71% dintre locuitorii din mediul urban – se bucură mezelurile, o categorie care se vrea a fi nelipsită de pe mesele românilor.

Există diverse sortimente de mezeluri, unele nefiind gătite, ci doar afumate, maturate și uscate la rece (salamuri, prosciutto, chorizo pepperoni, etc.), astfel că se impune o precauție specială când ajungem la rafturi.

Specialiștii în chimie alimentară ne oferă câteva sfaturi esențiale în alegerea celor mai sănătoase variante de preparate pe bază de carne. Iată care sunt ele:

1. Verifică întotdeauna etichetele

Nu sunt multe adăugat aici, pentru că se știe deja că un prim pas în alegerea mezelurilor proaspete este verificarea datei la care au fost fabricate, precum și a celei în care urmează a expira. Nu neglijați această regulă, căci vă poate scuti de toxiinfecții alimentare sau de alte probleme.

2. Culoarea, esențială în alegerea mezelurilor și a altor produse din carne

Cu siguranță vi s-a întâmplat cel puțin o dată să vă aflați în fața galantarului de mezeluri și să vreți să cumpărați cremwurști, spre exemplu. Cel mai probabil v-au făcut cu ochiul cei mai rozalii dintre ei, cei care aveau o culoare „vie“. Însă, asta nu înseamnă neapărat că alegera a fost potrivită. Data viitoare când vreți să mai cumpărați cremwurști de pui, gândiți-vă la cum arată pieptul de pui și la ce culoare are el și cumpărații pe aceia care sunt cei mai apropiați de culoarea naturală a pieptului de pui. Acest criteriu este valabil pentru majoritatea mezelurilor. Feriți-vă de produsele puternic colorate, care se abat mult de la cul0area naturală a cărnii.

3. Condimentele vă pot păcăli

Mulți dintre noi preferă mezelurile cu gustul mai pronunțat, mai picant, mai usturoiat. Totuși, trebuie să aveți în vedere că, în unele cazuri, o cantitate mare de usturoi poate ascunde lipsa de prospețime a cărnii din care a fost preparat mezelul cu pricina, implicit mirosul neplăcut de carne veche.

Citește și: Așa se prepară cel mai bun salam de Sibiu, chiar la tine acasă

Care sunt variantele cele mai sănătoase

Înainte de a continua „lista“ cu regulile legate de selecția mezelurilor, trebuie să menționăm că specialiștii în nutriție recomandă consumarea mezelurilor cel mult ocazional, întrucât sunt foarte bogate în grăsimi nocive, conțin conservanți sau amelioratori de aromă și nu sunt marca unei alimentații sănătoase.

6 reguli de bază în alegerea mezelurilor și a altor produse din carne
6 reguli de bază în alegerea mezelurilor și a altor produse din carne

4. Umiditatea arată dacă mezelul a fost injectat

La noi în țară se obișnuiește ca mezelurile să ajungă la raft împachetate în hârtie, cerată sau simplă. Un sfat util pentru a vă da seama dacă mezelurile au fost injectate, este să vă uitați la cât de multă apă sau umezeală rămâne pe hârtia în care au fost împachetate feliile de mezeluri. Sigur vi s-a întâmplat măcar o dată ca hârtia respectivă să fie udă, ceea ce înseamnă că ați cumpărat soluția injectabilă la același preț cu kilogramul de carne.

5. Urmele de ace indică faptul că mezelurile au fost injectate

Foarte multe sortimente de carne au urme de ace, vizibile cu ochiul liber. Aceste urme sunt indicatori specifici ai injectării cu saramură a mezelurilor. Încercați să alegeți șunca cu cele mai puține urme de ace, căci este foarte puțin probabil să găsiți vreun mezel complet neinjectat.

6. Prețul poate fi un indicator al calității produsului

Chiar dacă nu preprezintă mereu o garanție a calității, prețul rămâne, totuși, un element foarte important atunci când vine vorba despre preparate din carne.

Plus: Mezeluri care ar trebui evitate. Încercați pe cât posibil să faceți rabat de la mezelurile care au la bază asa numitele „paste fine“, ca de exemplu parizerul, cremwurștii, polonezii. Compoziția acestora este cel mai ușor de falsificat în industria alimentară (cu proteine din soia, șorici și alți înlocuitori din carne). De asemenea, evitați să dați copiilor orice fel de mezeluri!

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...