Țările cu cei mai mulți atei – statul în care aproape 70% din populație nu are niciun Dumnezeu

Emanuela Pană 09.01.2021, 14:46

Din cele mai vechi timpuri, teologi, filosofi, oameni de știință și alții au adus argumente pentru și împotriva existenței lui Dumnezeu. Cei mai mulți dintre noi am primit cel puțin o dată în viață întrebarea: „Crezi în Dumnezeu?“. În vreme ce, potrivit unui studiu la care au participat 66.000 de persoane din 68 de țări, 62% dintre repondenți se consideră religioși, 25% nu se consideră persoane religioase, iar 9% se declară atei. Află în continuare care sunt țările care găzduiesc mai mulți atei decât credincioși, dar și despre răsturnarea de situație din Norvegia, una dintre cele mai bogate țări din Europa și din lume.

Topul țărilor cu cei mai mulți atei

Tot timpul au existat discuții, polemici și dezbateri despre existența lui Dumnezeu și despre religii, despre cum ar trebuie să fie un creștin adevărat sau ce va întâmpla, la final, cu cei necredincioși. Te-ai întrebat vreodată care sunt țările cu cei mai mulți atei? Sau, ce este un ateu, în fond?

Ateismul reprezintă, într-un sens larg, respingerea completă a credinței în existența unor zeități. Cuvântul „ateism“ provine din grecescul „atheos“ (în greacă: ἄθεος), care înseamnă „fără Dumnezeu“.

La sfârșitul anului 2016, Gallup International a realizat un sondaj pe diverse teme, iar cei 66.000 de participanți au fost întrebați, printre altele, dacă sunt sau nu persoane religioase. Potrivit studiului, publicat în 2017, mai mult de jumătate din populația lumii se declară religioasă.

Astfel, 62% dintre repondenți se consideră religioși, 25% spun că nu sunt religioși și 9% spun că sunt atei. De asemenea, tot potrivit Gallup, 74% din populația planetei crede că avem suflet, 71% din populația lumii crede în Dumnezeu, 56% cred că Raiul există, iar 54% cred în viața de după moarte. Puțin sub jumătate, mai exact 49% dintre pământeni cred, de asemenea, în existența Iadului.

Revenind la subiectul articolului de față, țările cu cei mai mulți atei sunt: China (67%), Norvegia (40%), Japonia (31%), Cehia (25%), Spania (20%), Suedia (18%), Regatul Unit (11%).

Citește și: 40 de credincioși n-au ținut cont de pandemie și au stat fără mască în biserică, la o slujbă oficiată de IPS Teodosie

China, țara în care 7 din 10 locuitori sunt atei

După cum au arătat-o și cifrele, China este țara cel mai puțin religioasă. Aici, 7 din 10 chinezi, adică 67% din populație, se declară atei. China înregistrează de peste două ori procentul găsit în orice altă țară. 23% dintre chinezi se consideră non-religioși și doar 9% dintre aceștia mărturisesc că au credință în Dumnezeu.

Care sunt țările cu cei mai mulți atei
Care sunt țările cu cei mai mulți atei

După China, printre țările cel mai puțin religioase găsim Norvegia, care reprezintă o surpriză în acest sens. Pentru prima dată în istoria acestei țări, la întrebarea: „Crezi în Dumnezeu?“, răspunsurile de „Nu“ le-au depășit pe cele de „Da“. În anul 1985, când locuitorilor Norvegiei le-a fost adresată pentru prima dată această întrebare, doar o cincime a declarat că nu crede în existența lui Dumnezeu, în timp ce 50% s-au declarat ca fiind credincioşi. În prezent, procentul celor care cred în Divinitate scade considerabil, în special în capitala norvegiană, Oslo (29%), cei mai mulți necredincioși înregistrându-se în nord-vest (44%), potrivit Business Magazin.

Japonia intră și ea în topul țărilor cu cei mai mulți atei, 31% dintre repondenții niponi declarându-se atei. Conform datelor Băncii Mondiale, Japonia are o populaţie de 127.10 mil. persoane, astfel că putem estima că 39 mil. cetăţeni japonezi sunt atei.

Dintre locuitorii Cehiei, 25% se consideră atei, în vreme ce 47% spun despre ei că sunt non-religioși. În Spania, situația se prezintă astfel: 20% dintre spanioli se declară atei, mai exact 9.28 mil. persoane neagă existenţa lui Dumnezeu.

18% dintre locuitorii Suediei se declară atei, iar 55% dintre suedezi spun că nu sunt persoane religioase. În ceea ce privește Regatul Unit, ateii reprezintă 11% din populația țării, în vreme ce 58% dintre repondenți au susținut că sunt non-religioși.

Câți atei sunt în România

Dacă v-ați întrebat cum rămâne cu România, ei bine, vă aducem la cunoștință că doar 3% dintre cetățenii țării noastre se declară atei, în timp ce 6% spun că nu sunt religioși.

Care sunt țările cu cei mai mulți credincioși

Prima din topul celor mai religioase țări este Thailanda, unde aproape întreaga populație (98%) se declară religioasă. Alte țări care se remarcă la capitolul religiozitate sunt: Nigeria (97%), Kosovo, India, Ghana, Coasta de Fildeș, Papua Noua Guinee (toate cu 94%), Fiji (92%), Armenia (92%) și Filipine (90%). Țara noastră ocupă și ea un loc fruntaș în clasament, 89% dintre români spunând că sunt religioși.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...