40 de credincioși n-au ținut cont de pandemie și au stat fără mască în biserică, la o slujbă oficiată de IPS Teodosie

Iancu Andreea 25.11.2020, 18:43
40 de credincioși n-au ținut cont de pandemie și au stat fără mască în biserică, la o slujbă oficiată de IPS Teodosie

IPS Teodosie a ajuns din nou în vizorul autorităților după ce a oficiat o slujbă la care mai mulți credincioși au stat fără mască în biserică. Oamenii au ignorat complet regulile impuse de autorități, în ciuda faptului că municipiul Constanța se află în carantină din 20 noiembrie.

Credincioșii au participat la slujba oficiată de IPS Teodosie fără mască în biserică

Aproximativ 40 de persoane au participat miercuri la o slujbă religioasă, în cadrul unei biserici din municipiul Constanța. Credincioșii au stat fără mască în biserică, în ciuda regulilor impuse de autorități, de a purta mască de protecție și de a respecta distanțarea socială. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți, în fruntea cărora s-a aflat și arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, conform hotnews.ro.

Astfel, 39 de credincioși au fost amendați de polițiștii Secției 2, după ce aceștia din urmă au fost sesizați că în interiorul bisericii constănțene nu sunt respectate normele de igienă sanitară. Ajunși la fața locului, reprezentanții autorităților au confirmat cele semnalate. Așadar, participanții surprinși că nu purtau mască de protecție în biserică au fost sancționați contravențional. Valoarea totală a amenzilor a fost de aproximativ 4.500 de lei.

Această acțiune a fost realizată în conformitate cu noile reguli, după ce municipiul Constanța a intrat în carantină. Începând din 20 noiembrie, oficierea slujbelor religioase este permisă doar în exteriorul clădirilor, excepție făcând cele la care participă exclusiv personalul bisericesc. Totodată, în cazul evenimentelor organizate la exterior, se respectă norma de 4 mp de persoană, dar și regulile de protecție sanitară. În cazul înmormântărilor, acestea sunt permise în limita a maximum 20 de persoane.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie

IPS Teodosie, acțiuni controversate de la debutul pandemiei

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie este responsabil de mai multe acțiuni și declarații controversate de la debutul pandemiei. Acesta a împărtășit în timpul stării de alertă mai mulți copii, la catedrala Sf. Petru și Pavel din Constanța, din același potir și folosind aceeași linguriță. De asemenea, arhiepiscopia pe care o conduce a decis să refacă slujba de Înviere în toate bisericile și mănăstirile care aparțin de Arhiepiscopia Tomisului în noaptea dintre 25 și 26 mai. Decizia a fost însă contestată de Patriarhia Română.

O reacție recentă a feței bisericești are legătura cu pelerinajele. IPS Teodosie a solicitat în instanță suspendarea hotărârii luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență prin care este interzisă participarea la pelerinaje a persoanelor care nu domiciliază în localitățile în care se desfășoară aceste reuniuni religioase. Magistrații de la Tribunalul Constanța au respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului în acest sens.

Astfel, ceremonia oficiată de IPS Teodosie, care avea loc în fiecare an la Mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei” cu ocazia sărbătorii Sfântului Andrei, nu va mai putea aduna același număr de persoane ca în alți ani.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...