Cum se prepară corect coliva. Sfaturi esențiale de la gospodine și idei de ornare

Elena Avramescu 06.11.2020, 10:21
Cum se prepară corect coliva. Sfaturi esențiale de la gospodine și idei de ornare

Coliva este unul dintre deserturile preferate ale românilor iar asta nu mai este un secret pentru nimeni. În plus, este considerată o ofrandă care se aduce pentru sufletele morților, la zilele rânduite pentru pomenirea lor. Astfel că reprezintă trupul decedatului și este o expresie materială a credinței în nemurire.

Cum se prepară corect coliva

De regulă, coliva de grâu se face la pomeni, parastase și la sâmbetele morților din calendar, fiind tradițională ritualului ortodox. Acest desert își are originea în antichitate, în perioada precreștină, fiind un derivat al unui fel modest: grâu fiert cu miere de albine. Acest „dulce“ vechi de mii de ani se oferea și zeilor ca ofrandă și se mânca la anumite sărbători.

Probabil că fiecare familie deține câte o rețetă de colivă, moștenită de la bătrâni și testată în timp. Pe lângă faptul că e delicios, acest simplu și umil desert nu conține grăsimi, singurul preparat care mai are această calitate fiind salata de fructe.

Citește continuarea pe Știri din lume.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...