8 Martie – Ce semnificații ascunse are această zi și ce tradiții trebuie să urmezi

Daria Petrescu 08.03.2020, 16:30
8 Martie – Ce semnificații ascunse are această zi și ce tradiții trebuie să urmezi

În România, Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare publică începând din 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai. De asemenea, toate femeile din lumea întreagă sunt sărbătorite pe 8 martie.

Superstiții de 8 martie

Una dintre cele mai cunoscute superstiții de 8 Martie spune că în perioada 1-9 martie, românii îşi aleg câte o zi din săptămână. De regulă este vorba despre ziua în care s-au născut. De asemenea, după cum va fi aceasta – noroasă, însorită, geroasă, ploioasă, caldă, aşa va fi tot anul pentru ei.

Aceste zile sunt aşa-zisele Babe. Ziua Femeii este o sărbătoare relativ recentă. Ea nu există în folclorul românesc tradiții și obiceiuri legate de celebrarea femeii pe 8 Martie. Este ziua în care se sărbatorește de la un căpat la altul al lumii femeia.

În această zi, femeia este în centrul atentiei, bărbații exprimându-și afecțiunea dându-i femeii iubite flori și cadouri.

Semnificații și tradiții de 8 martie

În România, Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare publică începând din 2010
În România, Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare publică începând din 2010

Luna martie este prima lună de primăvară. Evenimentul coincide cu un nou început. Semnificaţiile acestuia sunt legate şi de lupta femeilor pentru dobândirea unor drepturi.

O sărbătoare a femeilor a fost hotărâtă încă din 1910, de Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga. După Primul Război Mondial s-a fixat data de 8 martie ca Ziua Internațională a Femeii. Atunci, procesul de emanciparea femeii nu a fost încheiat, potrivit alba24.ro.

Femeile au continuat să demonstreze pentru drepturi egale și în principal pentru drept de vot. Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1975, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.

În anul 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluție Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională.

În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York

O sărbătoare a femeilor, recunoscută internațional, dar fără a se preciza o zi anume, a fost hotărâtă încă din 1910, de Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga.

După Primul Război Mondial s-a fixat data de 8 martie ca Ziua Internațională a Femeii, dar procesul de emanciparea femeii nu a fost încheiat.

În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot. În 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie.

Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume. 8 martie a fost aleasă însă abia în 1913, potrivit sursei citate.

Ziua femeii a fost recunoscută ca sărbătoare internațională în 1977. A devenit o tradiție în majoritatea țărilor din Europa și în SUA, fiecare sărbătorind-o așa cum o simte.

Ziua de 8 Martie este pe plan internaţional Ziua Femeilor Militante, a celor datorită cărora femeile au drept de vot.

Urmăriți Impact.ro și pe