635 de ani de la începerea domniei lui Mircea cel Bătrân. Ce realizări a avut domnitorul

Daniela Alexandru 23.09.2021, 13:51
635 de ani de la începerea domniei lui Mircea cel Bătrân. Ce realizări a avut domnitorul

Data de 23 septembrie reprezintă pentru Țara Românească începutul domniei unuia dintre cei mai importanți domnitori, Mircea cel Bătrân. În timpul în care el a fost la putere s-au pus bazele principalelor instituții ale statului. În plus, el a reușit să reziste tendințelor de expansiune ale Regatului Ungar, precum și ale Poloniei.

Fiu al voievodului Radu I și frate cu Dan I, Mircea cel Bătrân își începe domnia pe 23 septembrie 1386. La puțin timp după preluarea puterii, intră în conflict cu Imperiul Otoman, care îl urăște din cauză că atrage, în intervențiile sale, sprijinul popoarelor creștine din sudul Dunării.

Își câștigă faima după lupta de la Rovine

Unul dintre cele mai importante momente în lupta cu otomanii vine în 1395 când  sultanul Baiazid, supărat de acțiunile domnitorului muntean, trece Dunărea în fruntea unei forțe însemnate pentru a cuceri Țara Românească.

”Neputându-se opune într-o luptă deschisă, datorită inferiorității numerice a armatei sale, Mircea cel Bătrân a ales o tactică de hărțuire, atacând armata otomană într-un loc mlăștinos și împădurit, numit Rovine.

El înfrânge în această luptă oștile turcești, dar nu poate să-și consolideze poziția la tronul țării, deoarece după o nouă luptă dată lângă Argeș, va pierde tronul țării, fapt ce îl determină să se retragă în Transilvania așteptând vremuri mai bune.”, spun istoricii.

635 de ani de la inceperea domniei lui Mircea cel Batran. Ce realizari a avut domnitorul
Mircea cel Batran

Mircea cel Bătrân este domnitorul care mută capitala Țării Românești la Târgoviște, unde domnește concomitent cu fiul său Mihail I care păstrează capitala la Curtea de Argeș.

Mircea decide, pentru prima dată, să pună taxe pe drumul care leagă Târgoviște de Brașov, adică Țara Românească de Transilvania, astfel că drumul devine unul comercial. La Târgoviște domnitorul construiește un Palat Domnesc și o biserică paraclis, din care astăzi se mai păstrează numai ruinele.

Mircea cel Bătrân continuă luptele împotriva otomanilor și reușește în multe situații să le țină piept, numai că spre sfârșitul vieții semnează un tratat de pace cu otomanii pentru a evita războaiele și de atunci Țara Românească plătește tribut anual turcilor.

Mircea cel Bătrân încetează din viață la data de 31 ianuarie 1418, fiind înmormântat la ctitoria sa de la Cozia.

Urmăriți Impact.ro și pe