600 de militari străini vor participa la parada de Ziua Naţională a României. Aceștia fac parte din detaşamentele armatelor statelor membre NATO şi partenere

Elena Avramescu 22.11.2022, 09:55
600 de militari străini vor participa la parada de Ziua Naţională a României. Aceștia fac parte din detaşamentele armatelor statelor membre NATO şi partenere

În cursul zilei de astăzi, Guvernul va avea o şedinţă în care va aproba invitarea la parada organizată pe 1 Decembrie de Ziua Naţională a nu mai puțin de 600 de militari străini. S-a aflat ulterior că aceștia vor face parte din detaşamentele armatelor statelor membre NATO şi partenere, notează Agerpres.

Paradă specială de Ziua Națională a României

„Ţinând cont de statutul României de membru NATO şi UE, alături de blocul de paradă reprezentativ al instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională vor participa şi detaşamente reprezentative ale armatelor unor state membre NATO şi a Republicii Moldova.

Participarea acestor detaşamente reprezentative, la parada militară naţională, reflectă aprofundarea relaţiilor de cooperare dintre Armata României şi armatele statelor invitate în cadrul unor activităţi bilaterale, exerciţii comune de mare vizibilitate sau al misiunilor internaţionale la care au participat în teatrele de operaţii”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Prin proiectul de act normativ, Guvernul va adopta normativele de cheltuieli necesare participării unui număr de 600 de persoane din detașamentele acestor armate străine. În plus, MApN va suporta cheltuielile și pentru personalul român însoțitor al detașamentelor armatelor străine în limita a 20 de lei/persoană/zi pentru cafea, apă minerală, sucuri și gustări, dar și a încă 135 lei/persoană pentru vizitarea obiectivelor turistice din București iar cazarea, asistența medicală de urgență și transportul personalului străin vor fi asigurate de către Ministerul Apărării Naționale, însă prin mijloace proprii.

Se pare că limitele cheltuielilor au fost determinate având în vedere sumele alocate pentru personalul militar român în ceea ce priveşte hrănirea, transportul şi cazarea ținând cont de condiţiile desfăşurării antrenamentelor de defilare, dar şi a paradei militare.

600 de militari straini vor participa la parada de Ziua Nationala a Romaniei
Parada de Ziua Nationala a Romaniei

Tot astăzi urmează să fie aprobat şi un proiect de hotărâre cu privire la organizarea de către Ministerul Afacerilor Interne a reuniunii Comitetului Interministerial de Nivel Înalt al Forţei de Jandarmerie Europeană, care va avea loc la Bucureşti între 14 și 16 decembrie.

Pe masa discuțiilor va fi și proiectul de lege care are în vedere completarea tabelelor-anexă nr. I şi II la Legea nr.143/2000 cu privire la prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, după care se va discuta despre proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea Aranjamentului Administrativ semnat la Skopje, la data de 14 aprilie 2022, pentru aplicarea Acordului între România şi Republica Macedonia în domeniul asigurărilor sociale.

Spre final, Executivul va aproba un acord de principiu ce vizează contractarea unei asistenţe financiare rambursabile de la Banca Europeană de Investiţii pentru susţinerea realizării unor investiţii în sectorul sanitar aflate în portofoliul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...